Dört asırlık İlyas Çelebi Camisi restore edildi

Dört asırlık İlyas Çelebi Camisi restore edildi

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyonu tamamlanan, Beyoğlu İlyas Çelebi Camisi ibadete açıldı.

Beyoğlu'nda 17. yüzyılda tekke olarak inşa edilen, daha sonradan camiye dönüştürülen İlyas Çelebi Camisi'nin açılış töreni yapıldı.

Cuma namazından cami bahçesinde düzenlenen törene katılan İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı, vakıfların ihya edilmesi anlamında çalışan siyasi anlayışa teşekkür ettiklerini, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne de eserleri tekrar halka kazandırdıkları için şükran duyduklarını ifade etti.

Çamlı, vakıf eserlerinin geçmişte amaçları dışında kullanıldıklarını, bir dönem Sultanahmet Camisi'nin de müzeye çevrilmek istendiğini kaydetti.

Beyoğlu Kaymakamı Savaş Ünlü de ecdadlarıyla gurur duyduklarını ve geleceğe kazandırılan eserler için onlara minnet duyduklarını söyledi.

İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürü Mürsel Sarı ise yaptığı konuşmada, İlyas Çelebi Camisi'nin 17. yüzyılda tekke olarak yapıldığını, daha sonradan minare ve son cemaat mahali eklenerek camiye dönüştürüldüğünü aktardı.

Sarı, restorasyonun yaklaşık 3 yılda tamamlandığını ifade ederek, "Öncelikle çatıyı elden geçirdik, dış yüzeyde kaplamalarda eskiler muhafaza edilerek, gerekli ilaçlama ve vernikleme işlemi yapıldı. Usulüne uygun olmayan sıvalar vardı onlar giderildi. Yine içeride çelikle takviyeler yapıldı. Yine caminin kıble tarafında bulunan hazinesi elden geçirildi ve bitmiş oldu. Toplam 1 milyon 682 bin lira bir harcama ile tamamlandı." bilgilerini verdi.

Beyoğlu Müftüsü Aydın Yaman'ın dua okumasının ardından caminin açılışı gerçekleştirildi.

Cami cemaatine de lokma ikram edildi.

AA


Benzer Haberler & Reklamlar