Demre'de bulunan 1800 yıllık yüzük taşındaki işçilik şaşırttı

Demre'de bulunan 1800 yıllık yüzük taşındaki işçilik şaşırttı

Jasper taşından yapılmış antik yüzük taşı sadece 1 santimetre ama üzerine Roma döneminde 4 atlı yarış arabasının yarıştığı hipodrom sahnesi işlenmiş. Üstelik hipodromun mimarisi de resmedilmiş.Yüzük taşının alt yarısında atlı arabalar, üst kısımda hipodromun mimarisi yer alıyor.

Antalya'nın Demre ilçesinde Likya Birliği'nin en önemli 6 kentinden biri olan Myra ve limanı konumundaki Andriake antik kentlerinde devam eden arkeoloji kazılarında 1800 yıllık yüzük taşı bulundu. Kırmızı renkli Jasper taşından yapılmış 1 santimlik yüzük taşının üzerine 4 atlı yarış arabaları, hipodrom ve anıtların resmedilmesi, 'sanat inceliğinin doruk noktası' olarak tanımlandı.

Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Klasik Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Çevik, Demre ilçesinde Likya Birliği'nin en önemli 6 kentinden biri olan Myra ve limanı konumundaki Andriake antik kentlerinde devam eden kazı çalışmalarının 9'uncu yılda olduğunu belirtti.

Kazı başkanlığını yaptığı çalışmaların 2018 yılında, bu 9 yılın bir uzantısı olarak devam ettiğini söyleyen Prof.Dr. Çevik, bu yıl Myra'da temizlik ve koruma çalışmaları gerçekleştirdiklerini ve Andriake'de yoğunlaştıklarını ifade etti.

Prof. Dr. Çevik, bölgede kurdukları Likya Uygarlıkları Müzesi'nin etrafındaki atmosferi tamamlamak için rıhtım boyu yapılarının kazılarının tamamlanması için özellikle gezi güzergahının yakınındaki alanlarda yoğunlaştıklarını belirtti. Prof.Dr. Çevik, "Bilimsel amaçlarımızı sürdürürken aynı zamanda hem kentin genel havasını tamamlamak hem de müze güzergahını iyileştirmek istiyoruz" dedi.

Prof.Dr. Nevzat Çevik: Mezarlar sadece ölüyü anlatmıyor, hayatı da anlatıyor

Bu yıl, Likya bölgesinin en büyük limanı olan Andriake'de ikinci hamamın kazısına başladıklarını belirten Prof.Dr. Çevik, ayrıca Roma döneminde nekropol  olan alanda da kazı çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Nekropol bölgesindeki mezarlarda devam eden kazıların önemine dikkati çeken Prof. Dr. Çevik, şunları kaydetti: "Mezarlar sadece ölüyü anlatmıyor, hayatı da anlatıyor bize. Dolayısıyla içindeki buluntular çok önemli. Bu eşyalar o dönemde yaşayana ait eşyalar. Çok enteresan buluntularla karşılaştık. Sikkeler, kandiller, takılar gibi. Bu eşyalar sahiplerinin kimlikleri ve sosyal statüleri hakkında ve o döneme ait bilgiler de veriyor."

1800 yıllık yüzük taşındaki işçilik çok şaşırtıcı

Bu buluntular içerisinde ilk kez karşılaştıkları bir buluntunun çok özel olduğunu belirten Prof.Dr. Nevzat Çevik, şunları söyledi: "Roma dönemine ait yaklaşık 1800 yıllık bir yüzük taşı bulduk. Kırmızı renkli Jasper taşından yapılmış, 1 santimlik bir yüzük taşı. Üzerindeki işçilik ise çok şaşırtıcı. 1 santimlik alana 4 atlı yarış arabasının yarıştığı hipodrom sahnesi işlenmiş. Daha da önemlisi, bu yarış atlarının yarıştığı mimariyi de resmetmişler. 4 atlı yarış arabalarının yarıştığı 'quadriga yarışları' ve hipodrom anlatılmış. Yüzük taşının alt yarısında atlı arabalar, üst kısımda hipodromun mimarisini çizmişler. Bir hipodromu, yarış atlarını, anıtların sadece 1 santimlik yüzük taşının üzerine resmedilmesi hayranlık uyandırıcı."

DHA


Benzer Haberler & Reklamlar