Defineciler köstebekler gibi İznik tarlalarını delik deşik ediyor

Defineciler köstebekler gibi İznik tarlalarını delik deşik ediyor

İznik'teki tarlalara dadanan defineciler, neredeyse kazmadık bağ bahçe bırakmadılar. Roma ve Bizans tarihiyle ilgilenen nakkaş Yalçın Öztürk, nunlar ne zaman, hangi vakitlerde gelip bu işleri beceriyorlar, anlamak zor. Kimseden de korkmuyorlar, diyor.

Busa'nın İznik ilçesine bağlı Boyalıca, Dereköy ve Elbeyli mahallelerinde son 1 ay içerisinde bahçelerinde yapılmış kaçak kazılara vatandaş tepki gösterdi. Bunlardan en önemlisi ise zeytin bahçesinin içinde bulunan 2500 yıllık Dikilitaş'ın dibinde yaşandı. Roma dönemine ait tarihi eserin dibi defineciler tarafından kazıldı ve iş makinesi ile dev çukurlar açıldı

İznik'e bağlı Boyalıca, Dereköy ve Elbeyli Mahallelerinde ikamet eden vatandaşlar, bahçelerinde yapılan kaçak kazıları jandarma ekiplerine bildirdi. Kritik önem taşıyan kaçak kazı ise zeytin bahçesinin içinde bulunan 2500 yıllık tarihe sahip Dikilitaş'ın çevresinde yapıldı. Roma dönemine ait tarihi eserin çevresindeki alanlar defineciler tarafından kazıldı ve iş makinesiyle dev çukurlar açıldı. Jandarma olayla ilgili soruşturma başlattı.

Ne zaman, hangi vakitlerde gelip bu işleri beceriyorlar, anlamak zor?

Roma ve Bizans tarihiyle ilgilenen nakkaş Yalçın Öztürk, kazıların yapıldığı alanları inceledi. Öztürk yaptığı açıklamada, 'İznik'ten gelen tarihi Lefke yolu üzerindeki mezarların son halini görüyoruz. Bu talan ne zaman bitecek. Tarih talancıları o kadar güzel çalışıyor ki tarla sahiplerine pek iş kalmıyor. Bazı bölgelerde bütün tarlayı sürmüşler. Bunlar ne zaman, hangi vakitlerde gelip bu işleri beceriyorlar, anlamak zor. Kimseden de korkmuyorlar demek ki" dedi.

DHA


Benzer Haberler & Reklamlar