Define arama iznine ÇED şartı geldi

Define arama iznine ÇED şartı geldi

Define arama izni verilerek Dipsiz Göl'ün kurutulması üzerine hareke geçen yetkililer, hazine aramak için Çevresel Etki Değerlendirmesini mecburi kıldı.

Dipsiz Göl’ün ‘hazine’ söylentisi ile yasal izin ile boşaltılıp daha sonra define bulunamayınca da üzeri toprakla doldurulup terk edilmesinin ardından define arama projelerinin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) kriterlerine tabi olması kararlaştırıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı inceleyecek

Resmi Gazete’de bugün yayınlanan karara göre define arama projeleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından incelenecek. Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çevresel etki değerlendirmesi yönetmeliğinde değişiklik yapan yönetmeliğine göre define arama projeleri, yönetmelik kapsamında seçme, eleme kriterine tabi olacak.

Yönetmelik hükümlerine göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu projeleri seçme ve eleme kriterlerine tabi tutarak ilgili kriterler çerçevesinde değerlendirecek. Gerekli görülmesi halinde bakanlıkça yeterlik verilmiş kurum/kuruluşlardan proje ile ilgili geniş kapsamlı bilgi vermesini, araç gereç sağlamasını, yeterliği kabul edilebilir kuruluşlarca analiz, deney ve ölçümler yapmasını veya yaptırmasını isteyebilecek.
Resmi heyet huzurunda kazı

Fatih Sözen ile Ahmet Canbakkal isimlerindeki iki iş insanı ‘define’ söylentisi üzerine kazı için başvuruda bulunmuş, Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü‘nün olumlu görüşleri üzerine Gümüşhane Müze Müdürlüğünce ilgili kişilere define arama ruhsatı verilmişti.

Kazı çalışması öncesi ve sonrası

Şahıslar göldeki kazıyı, 6 Kasım’da Gümüşhane Valiliği ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü‘nün onayı ile resmi heyet huzurunda yapmıştı. Dipsiz Göl’de tüm suyun tahliye edildikten sonra gerçekleştirilen kazı çalışmaları, define bulunamayınca sonlandırılmıştı.
4 maddelik eylem planı

12 bin yıllık gölün kurutulmasının ardından gelen kamuoyunun tepkisi üzerine, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum açıklama yaparak gölün eski haline dönmesi için dört maddelik eylem planı hazırladıklarını duyurmuştu. Maddeler arasında bundan sonra izinsiz kazıların yapılmaması amacıyla da ÇED yönetmenliğinde değişikliğe gidileceği de yer alıyordu.


Benzer Haberler & Reklamlar