Darius'un kayıp kitabesi aranıyor

Darius'un kayıp kitabesi aranıyor

Darius'un İskit Seferi öncesi Kaynarca'da konakladığı dönemde, beldenin kaynak sularına övgüsünü "Ben dünyaya, en güzel sulara ise Teoros sahip" olarak yazdırdığı kitabenin bulunması için çalışma başlatıldı.

Kırklareli'nin Pınarhisar ilçesine bağlı Kaynarca Belediyesi, Pers Hükümdarı Darius'un övgü dolu kayıp kitabesini arıyor. Araştırmalar şimdilik arkeoloji kazıları seviyesinde değil ama umut ışığı doğarsa arkeolojik çalışmalar da gündeme gelebilir.

Kaynarca Belediye Başkanı Serdar Türker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kitabenin bulunması için Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İran'ın İstanbul Başkonsolosluğunu ziyaret ederek resmi yazışmalarda bulunduklarını söyledi.

Kaynarca beldesinin M.Ö 6 bin 500 yıllara dayanan bir tarihinin olduğunu anlatan Türker, beldenin tanıtımı ve tarihi için kitabeyi önemsediklerini belirtti.

Kitabeyi bulacaklarına inandığını ifade eden Türker, "Kaynarca'nın çok eski bir tarihi var. Biz de tarihimize ışık tutacak çalışmalar yapıyoruz. M.Ö 513 yılında Pers İmparatoru Darius, İskit seferi öncesi yaklaşık 700 bin kişilik ordusuyla beldemizde 3 gün konaklamış. Konakladığı sırada bölgemizde kaynaklardan su ihtiyacını karşılamış. Ordusuna 'Ben dünyaya, en güzel sulara da Teoros sahip' yazılı kitabe diktirmiş. Bu bilgiler tarihçi Heredot'un kaynaklarında da yer almaktadır ancak kitabe daha sonra kaybolmuş." diye konuştu.

Kitabenin bulunması için Tahran Üniversitesinden uzmanların beldeye gelerek incelemelerde bulunduklarını aktaran Türker, Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığının da konuyla ilgili çalışmalar yürüttüğünü vurguladı.

Kaynarca'nın su diyarı olarak tanındığını belirten Türker, "Burası binlerce yıl medeniyetleri öncülük yapmış bir bölge. Biz Darius'un yaptırdığı kitabenin peşine düştük. Yaptığımız araştırmalarda kitabenin Rusya ya da Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da bir müzede olduğunu öğrendik. Kitabeyi bulduğumuz halde eski yerine koyacağız. Kitabeyi bölgemize kazandıracağız." dedi.

- ''Kitabenin bulunması çok önemli'"

Kırklareli Kültür ve Turizm Müdürü Necmi Asan da kitabenin bulunmasının kent için çok önemli olduğunu vurguladı.

Pers hükümdarı Darius'un, bu bölgede konakladığı ve kitabe yazdığı bilgisine Heredot'un kitabındaki bilgilerden ulaşıldığını dile getiren Asan, "Bu kitabe yıllar sonra kaybolmuş. Şimdi de Kaynarca Belediyesi bu hitabeyi arıyor. Kitabenin bulunması çok önemli. Çünkü kitabe bulunursa yeniden Kaynarca'ya konularak tanıtım açısından güzel olacak." ifadelerini kullandı.

Bölgede "Kültür çınarı" olarak anılan 87 yaşındaki kültür araştırmacısı ve yazar Nazif Karaçam'ın, evinde oluşturduğu kütüphanesindeki "Heredot'un Tarihi" isimli kitabı ise bilgileri perçinliyor.

Kaynarca'nın eski isminin "Yene" olduğunu belirten Karaçam, Darius'un da burada ordusu ile konaklayarak, bir kitabe yaptırdığını belirtti.

Karaçam, Heredot'un kitabında tüm bilgilere yer verdiğini sözlerine ekledi.

Özgün Tiran - AA


Benzer Haberler & Reklamlar