Cumalızık haftasonu 50 bine yakın ziyaretçi ağırlıyor

Cumalızık haftasonu 50 bine yakın ziyaretçi ağırlıyor

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünce (UNESCO) Dünya Mirası Listesi'ne alınan, 700 yıllık Osmanlı sivil mimarisini bozulmadan günümüze taşıyan Cumalıkızık, hafta sonları nüfusunun 70 katını ağırlıyor.

Bursa'nın merkez Yıldırım ilçesine bağlı olan ve sonradan mahalle statüsüne geçen yaklaşık 700 kişinin yaşadığı Cumalıkızık, ahşap ve kerpiç kullanılarak inşa edilen evleri, taş döşeli sokaklarıyla cumartesi ve pazar günleri 50 bine yakın ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor.

Son yıllarda çekilen dizi ve filmlerin ardından popülerliği artan mahallede, tarihi evlerin yanı sıra yürüyüş yolları, müze, 55 yeme-içme mekanı, 130 hediyelik ürün tezgahı bulunuyor. Uludağ'ın eteklerinde yer alan mahalleyi ziyarete gelenler, adeta tarihte yolculuğa çıkıyor.

- "Yurt içi ve yurt dışından çok fazla ziyaretçi alıyoruz"

Yıldırım Belediyesine göre nüfusu yaklaşık 700 olan mahallenin muhtarı Emin Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cumalıkızık'ın yaz-kış ziyaretçi akınına uğradığını, bu tarihi mekanı korumak için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

Özellikle son 15-20 yılda ziyaretçi sayısının katlandığını vurgulayan Yavuz, şöyle konuştu:

"Burada yaşayanlar önceki yıllarda geçimlerini çiftçilikle sürdürüyordu. Osmanlı'nın mirası bu köyün geçim kaynağı artık turizm oldu. Burada 55 yeme-içme mekanı, 130 hediyelik eşya tezgahı var. Köyün yüzde 90'ı bundan geçiniyor. Yurt içi ve yurt dışından çok fazla ziyaretçi alıyoruz. Havanın elverişli olduğu dönemlerde özellikle hafta sonları 40-50 bin ziyaretçiyi ağırlıyoruz."

- "Gelenlerin çoğu alışveriş yapıyor"

Mahalle meydanında hediyelik ürün tezgahı bulunan Fatma Türe de kendi yaptığı ürünleri ziyaretçilerin beğenisine sunduğunu söyledi.

Türe, örme bebek, reçel, tarhana ve el oyması ahşap sattığını belirterek, "Ziyaretçilerden çok memnunuz. Burada yaşayanlara gelir kaynağı oldular. Mahallenin turizme açılması bizim için çok iyi oldu. Türkiye'nin her yerinden ziyaretçi geliyor. Gelenlerin çoğu da bizlerden alışveriş yapıyor. Allah hepsinden razı olsun." diye konuştu.

- "Herkesin burayı görmesi gerektiğini düşünüyorum"

Cumalıkızık'a İstanbul'dan gelen Hakan Efiloğlu da mahalleye hayran kaldığını belirterek, "Burası İstanbul'dan çok yakın. Hafta sonunu burada geçirmek istedik. Cumalıkızık gerçekten dokunulmamış, tarih kokan bir yer. Herkesin burayı görmesi gerektiğini düşünüyorum." dedi.

Samsun'dan gelen Ahmet Depe de Cumalıkızık'a ilk kez geldiğini anımsatarak, "Daha önceden burayı ziyarete gelen arkadaşlarım şiddetle tavsiye etti. Bunun üzerine ziyaret etmek istedim. Eski evleri gezdik, bunun dışında köyle bütünleşen ormanın içinde yürüyüş yaptık. Tarihi, kokusu ve doğası çok güzel. Buraya gelip etkilenmemek elde değil." ifadelerini kullandı.

İstanbul'dan bir grup motosiklet tutkunuyla birlikte gelen Osmanlı Motorcular Kulübü Başkanı Kadir Çınar ise ecdat yadigarı mekanı görmenin mutluluğu içinde olduklarını aktardı.

Çınar, yaz aylarında 150-200 motosikletle tekrar gelmeyi planladıklarını kaydetti.


Benzer Haberler & Reklamlar