Çorlulu Ali Paşa Medresesindeki manzara Milliyet muhabirini şoke etti

Çorlulu Ali Paşa Medresesindeki manzara Milliyet muhabirini şoke etti

İstanbul'un en eski nargile kafeleri arasında yer alan ve yıllardır muhtelif edebiyat ve siyasi akım mensuplarının gözde mekanlarından 300 yıllık tarihi Çorlulu Ali Paşa Medresesi'ndeki manzaralar Milliyet Muhabiri Mert İnan'ı şoke etti. Mert İnan manzarayı; içler acısı hali vandallığın en açık örneklerinden diye yorumladı.

1707 tarihinde padişah II. Mustafa’nın damadı ve Sultan III. Ahmet dönemi sadrazamlarından Çorlulu Ali Paşa tarafından mimar Davut Ağa’ya yaptırılan ancak aradan 3 asır geçtikten sonra nargile kafeye dönüştürüle İstanbul Beyazıt’taki tarihi Çorlulu Ali Paşa Medresesi'ne yolu düşenler, gördükleri manzara karşısında şaşkına dönüyorlar. Üç asırlık tarihi medrese, hem dokusunu kaybetmek üzere, hem de hijyen sorunu gözle görülür halde.

Çorlulu Ali Paşa Medresesi’nin kapısındaki reklam bantları ve yapışkanlar sosyal medya kullanıcılarından gelen tepkiler üzerine 2 yıl önce sökülmesine rağmen, şimdilerde ortaya çıkan görüntüler ise İstanbul’un tarihi dokusuna nasıl hançer vurulduğunu gözler önüne seriyor.

Yapılan tüm uyarılara rağmen sahipsiz kalan ve yaklaşık 30 yıldır kafe olarak işletilen Çorlulu Ali Paşa Medresesi’nin duvarlarında hasarlar oluşurken, yapının dokusunu bozan kablo ve boruların varlığı dikkatlerden kaçmıyor.

Bahçe kısmı resmen hurdalığı andırırken, birtakım kullanılmayan eşyaların gelişigüzel bırakılmasına göz yumuluyor. Tarihi eserin bünyesinde hazire olarak bilinen mezarlık kısmı en kötü durumda olan bölümlerden. Bu kısım da adeta viraneye dönmüş durumda. Mezar taşlarını kırıldığı ve malzeme deposunu andıran görüntülerin ortaya çıktığı mezarlığın yanı sıra medresenin bir bölümü ise nargile aparatlarına ayrılmış durumda.

1707’de inşa edildi

Tarihi yapı, külliye, medrese, cami, tekke, kütüphane ve hazire olarak 1707’de kesme taştan inşaa edildi. Medresenin girişi dikdörtgen planlı bir avluya açılırken, 8 adet kare planlı ve revaklı hücresi bulunan medresenin avlusunda bir kuyu ve sekizgen planlı bir şadırvan da bulunuyor. Avlunun güneydoğusunda ise yine sekizgen planlı ve kubbeli dershane, doğusunda kare planlı bir kütüphane yer alıyor. Çorlulu Ali Paşa ve külliyenin mimarı Davut Ağa’nın mezarları da medresenin haziresinde bulunuyor.

Mert İnan - Milliyet


Benzer Haberler & Reklamlar