Çin'deki devler mezarlığında arkeolojik kazılar sürüyor

Çin'deki devler mezarlığında arkeolojik kazılar sürüyor

Çin'de 5000 yıl önce yaşayan Asyalı devlere ait mezarların bulunduğu alanda Neolitik Çağdan kalma ilginç veriler bulundu.

Çin’in doğu kesiminde geçen yıl 'dev' insanların gömüldüğü 5000 yıllık antik mezarlar keşfedilmişti. 5000 yıl önce gömülmüş 'devlerin mezarlığı Çinli arkeologlar tarafından kazılmaya devam ediliyor.

Shandong eyaletinde bulunan Jinan Şehri yakınlarındaki Jiaojia köyünde süren kazılarda şu ana dek 104 ev, 205 mezar ve 20 kurban çukuru kalıntısı tespit edildi.  Arkeologlar aynı zamanda Neolitik Çağ'dan kalma yöreye has yumurta kabuğu seramikiyle ünlü Longshan Kültürüne ait eserler keşfettiler.

China Daily Reports'un haberine göre; arkeolojik keşifler, 5000 yıl önce Uzak Doğu’da yaşamış insanların, bugün yaşayanlardan en az 1 metre daha uzun olduğunu gösteriyor. Yani 'dev' derken kastımız mezarda bulunan insanlarının günümüz yöre halkının boyuna oranından kaynaklanıyor. Çünkü mezarlarda kemikleri keşfedilen insanların boyları ortama 1 metre seksen santimetre boyunda. Ancak 1.80 boy ortalaması günümüz Çin insanları için hayli yüksek bir seviye. Gerçi arkeoloji kazılarının yapıldığı alanda  günümüze yetişkin erkeklerin  boy ortalaması da 1.75 metre. Bu rakam da 1.72 metre olan ulusal ortalamanın üzerinde. Yani bu bölgenin uzun insanları da geçmişteki atalarından en az 10 santim daha kısa.

Shandong Üniversitesi, Tarih ve Kültür Bölümü Başkanı Fang Hui'ye göre fark daha fazla. Çünkü kemik boylarına göre ortalama 1.80 olan insanlar bugün etli butlu halleri ile yaşıyor olsalardı en az 1.90 metre görüneceklerdi. 

“Mezarlardaki devlerin inanılmaz derecede iri kemik yapıları var” diyor Fang Hui ve ekliyor: "Uzun iskeletlerinin ve iri kemik yapılarının yanı sıra, bölgedeki insanlar inanılmaz derecede rahat yaşama standartlarına sahiptiler. Evlerinin mutfakları ve yatak odaları ayrıydı ve son derece iyi dekore edilmişlerdi. Bölgenin 5000 yıl önce önemli siyasi, ekonomik ve kültür merkezi olduğuna inanıyoruz"...

arkeolojikhaber.com

 

 

 

 

 

 

arkeoloji haber, arkeoloji haberleri,

 

 

 


Benzer Haberler & Reklamlar