Çin'deki 2400 yıllık At ve Savaş Arabası mezarlığında kazılar sürüyor

Çin'deki 2400 yıllık At ve Savaş Arabası mezarlığında kazılar sürüyor

Arkeologlar, Çin'in merkezi eyaletierinden Şensi'de keşfedilen ve şu ana dek 100'e yakın at iskeleti ve dört savaş arabası çıkarılan gömü alanındaki arkeolojik kazılara yeniden başladı. 3000'den fazla mezar bulunan 86.3 metre X 20 metre ebadındaki alanda, tam olarak kaç at iskeleti ve savaş arabası bulunduğu bilinmiyor.

Çinli arkeologlar, Çin'in kuzeybatısındaki Şensi (Shaanxi) Eyaletinin Baoji şehrindeki antik at ve savaş arabası mezarlığı olarak nitelenen dev çukurdaki arkeoloji kazılarını bu yıl da sürdürüyor. Antik Qin eyaletinin başkenti olan Yongcheng kalıntılarında yer alan mezarlık yanında bulunan ilginç arkeolojik alan 1977'de keşfedilmiş, ama arkeologlar 2003'te kazıya başlayabilmişti. Buna rağmen ortaya çıkan bulgular üzerine hazırlıklar yetersiz kaldığı için çalışmalarını o sene durdurularak daha ilerki yıllarda sürmüştü.

Şu ana dek 3.000'den fazla kültürel emanet niteliğinde arkeolojik bulgu ortaya çıkarılan alanın Qin Dük Jing (MÖ 576-537) tarafından kurulan Qin Hanedanlığı'nın kurulmasından önceki dönemin en büyük mezarı olduğu tahmin ediliyordu. Ancak daha sonra daha geniş zaman didlimini kapsadığı anlaşıldı.

Xinhua Haber Ajansı 'nın verdiği bilgilere göre; 86.3 metre uzunluğunda, 20 metre genişliğinde ve 14.6 metre yüksekliğindeki alanda çalışmalar geçtiğimiz hafta çarşamba günü yeniden başladı. Kazıların sekiz aydan fazla sürmesi planlanıyor. Çukurda henüz kaç at iskeleti ve savaş arabası kalıntısı olduğuna dair bir tahmin yapılamıyor. Kazılar bu sene MÖ 221 yılından önceye tarihlenen Qin eyaletinin bir yöneticisine ait mezarın yanındaki çukurdan başladı.

Şensi Arkeoloji Akademisi  araştırmacı Yang Wuzhan, kazılarda, at ve at arabası çukurunun mezar sistemi, ordu ölçeği, Qin öncesi dönemin tarihi ve kültürü çalışmaları için önemli malzemeler sağlayabileceğini söyledi.


Benzer Haberler & Reklamlar