Çin, ABD'den çalınan atlarını geri istiyor

Çin, ABD'den çalınan atlarını geri istiyor

Çin müzesi, Pennsylvania'ya kaçırılan tarihi at kabartmalarının geri verilmesini talep etti.

Çin'in kuzeybatısındaki Shaanxi (Şensi) eyaletinde hizmet veren Zhaoling Müzesi; yasadışı yollarla Çin'den kaçırılarak satılan ve Pennsylvania Üniversitesi müzesinde sergilenen iki çin atı kabartmasının geri verilmesini açıkça istedi. 195.000 ABD doları karşılığında, Pennsylvania Müze Müdürü Lu Qinzhai tarafından satın alınan at heykellerinin Çin'den yasadışı şekilde kaçırıldığına dikkat çekildi.

Zhaoling Müzesi, 11 Ocak tarihinde Pennsylvania Üniversitesi Arkeoloji ve Antropoloji Müzesi'ne (Penn Müzesi) yazdığı resmi yazı ile; Zhaoling Liujun koleksiyonu olarak adlandırılan 6 kabartmasından oluşan seriye ait 2 at kabarmasının iade edilmesini istedi. Çin müzesi yetkileri, Zhaoling Liujun koleksiyonun bir arada durması gerektiğinine dikkat çekti. 

Altı anıtsal at figürünün, Tang Hanedanı İmparatorlarından Taizong'un (İmparator Taizong, Li Shimin veya Tai Tsung olarak da tanınıyor) mezarının kapısında yer aldığı belirtildi.

Çinli müze yetkileri; iki at kabartmasının Penn Müzesi'nden Çin'e geri gönderilmesinin en mantıklı davranış olduğuna inandıklarını söyleyerek, "Pennsylvania Üniversitesi'nin uzun zamandan beri küresel kültürel mirasın korunmasına adadığını biliyoruz. Umuyoruz ki Penn Müzesi bu konuda Çin ile fikir birliğine varabilir ve insanların ortak kültürel mirasının korunmasına daha fazla katkı sağlayabilir " dediler.

Diğer dört at heykeli Shaanxi'deki Stone Steles Müzesi Ormanı'nda sergileniyor ve  kaçırılan iki at heykelinin yerinde ise imitasyonları yer alıyor.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar