Çevreci Dr. Varol Aydın: Latmos tehlikede

Çevreci Dr. Varol Aydın: Latmos tehlikede

Defineciler Aydın’ın Koçarlı ve Söke İlçeleri arasında yer alan Latmos’ta bulunan bir çok yeri kazarak tarihi bölgeye zarar veriyor. Çevreci Dr. Varol Aydın, Latmos eğer bakılmazsa defineciler tarafından büyük zarar görecek. Tüm Latmos’un korunması gerekiyor, dedi.

Aydın'a 60 kilometre mesafede olan ve 1000 metre yükseklikteki Latmos (Beşparmak) dağındaki tarihi güzellik definecileri tarafından talan ediliyor.

8 bin yıllık kaya resimleri ve 3300 yılık Hitit Yazıtının bulunduğu Suratkaya ve birçok tarihi yerde kazı yapan defineciler doğaya zarar veriyor.

10 yıldan beri doğayı ve tarihi yerleri gezen Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü Dr. Varol Aydın Lotmos’un talan edilen doğasına çok üzüldüğünü ifade etti. Suratkaya’nın yandan bakıldığında adeta bir insan yüzüne benzemesi görenleri de şaşırtıyor. Hitit vesayeti altındaki Mira Ülkesinin Karabel Geçidi’nden, Latmos’un güney ucuna kadar ulaştığını, diğer yandan da Hitit’lerin gerçekten de Ege kıyılarına kadar geldiğine ilişkin kanıt olarak gösterildiğini belirten Aydın, Yazıtın en önemli ana parçasının, Hitit kralı 2. Murşili’nin evlatlık yeğeni ve Mira kralı Maşuiliwa’nın evlatlık oğlu Büyük Prens Kupanta-Kruntiya’nın kartuşu olduğunu söyledi.

Dr. Vural Aydın Yazıtların bozulmasının kendisini üzdüğünü belirterek, “Burası Büyük Menderes Ovası ile Bafa Gölü arasında bulunan eski adıyla Latmos şimdiki adıyla Beşparmak dağlarının Suratkaya dediğimiz bölgesidir. Buranın önemi günümüzden yaklaşık 3300 yıl önceye ait Hitit Yazıtlarının olmasıdır. Hititlerin Batı Anadolu’nun en sonlarına kadar geldiklerinin bir göstergesidir. Ne yazık ki, bu bölge son zamanlarda definecilerin talanına maruz kaldı. Geçen yıl ben buraya geldiğimde sadece ilerideki kazı çukuru vardı. İki hafta önce geldiğimde ise 4 yerde daha kazı çukuru açılmış. Bunun dışında kaya bloklarından birisi keskilerle düşürülmüş ve yazıtlarda bozulmaya başlamış. Geçtiğimiz haftalarda Kemalpaşa’daki bir yazıt matkaplarla delinerek tahrip edilmişti. Burası da eğer bakılmazsa bu şekilde zarar görecek. Sadece bu alanın değil tüm Latmos’un korunması gerekiyor. 8 bin yıl önceki kaya resimleri ve bu Hitit Yazıtıyla, Karya ile Bizans yerleşgeleri, Yörük yergeşgeleri ile çok zengin bir kültürel alan olan bu bölgenin, aynı zamanda jeoloji ve doğa yapısıyla da Mili Park ilan edilerek korunması gerekiyor. Bu değerler bizim zenginliğimiz, bizim mirasımız bu toprakların mirası ama göz göre göre, bir şekilde talan edilerek yok edilmekle karşı karşıya kaldı. Bu görev hepimizin borcu. Burayı böyle görünce bunu dile getirebilmek, benim için sevindirici bir olay oldu.”

İşinin dışında doğayı ve tarihi yerleri çok sevdiğini belirten Aydın, “Bu benim işim değil ama buraları gördükten sonra buraları korumak benim bir çabam oldu. Müsait olduğum zamanlarda sık sık buralara çıkıyorum. Burası çok değerli bir coğrafya bu nedenle arkadaşlarımla da geliyorum. Doğasıyla insanı kendisine çeken ve korunması gereken bir bölge olduğunu düşünüyorum. Burası sadece definecilerin zarar verdiği bir bölge değil, ciddi bir maden çalışması da var. Buda büyük bir tehlike arzediyor. Maden belki bir ihtiyaç ama bunu doğayı koruyarak yapmanın da bir yolu olmalı. Umarım burası Türkiye’ye büyük bir kazanç olarak gelecekteki yerini alacak. Bunun için hem gezerek hemde çalışarak buraya karşı olan sorumluluğumu yerine getirmeye çalışıyorum” dedi.

Abdurrahman Fırat - www.aydinhedef.com.tr

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar