Ceres

Ceres kimdir?

1. Ceres: Yunan bereket tanrıçası

Demeter’in Roma dinindeki karşılığı. Tarla bereketi ve tahılların büyümesi ile ilişkilidir, adı ‘büyümek’ anlamına gelen kökten türemiştir.

Efsaneye göre Etrüskler yeni kurulmuş olan Roma Cumhuriyeti’ne saldırınca şehirde kıtlık baş göstermiş, Romalılar da Sibyl kitapları­na danışınca, Demeter ve Dionysios kültünün Roma’ya alınması gerektiği­ni öğrenmişler. MÖ 496’da bu yapılmış ve Ceres tapınağı Aventinus Tepesi’nde kurulmuştur.

Ceres kültü İmparatorluk Döneminde (MÖ 27-MS 476) özellikle Afrika’da yaygındı. Onun adına düzenlenen ve Cerelia denen festi­val MÖ 3- yüzyıldan sonra kutlanmıştır.

Ovidius ondan şöyle bahseder: “İl­kin Ceres eşti sivri sapan demiriyle toprağı, ilkin / o verdi toprağın tatlı be­sinini. O bildirdi ilkin / yasaları. Ceres’dir ne varsa sözü edilen ekinin.”

 

2. Ceres. Yunan bereket tanrıçası Demeter'in Latince karşılığı.

"Topraktan bitmek" anlamına gelen bir kökten türemiş olan Ceres adı Latin'lerin de bu çeşit bir tanrısal varlığa çok eskiden beri tapındıklarını gösteriyorsa da, Yunanistan'dan gelme tanrıça onun izlerini silmiştir.

Efsaneye göre, Etrüsk'ler yeni kurulmuş olan Roma cumhuriyetine saldırınca, şehirde kıtlık baş göstermiş, Roma'lılar da Sibylla kitaplarına danışınca, Demeter ve Dionysos kültünün Roma'ya alınması gerektiğini öğrenmişler.

İ.Ö. 496 yılında bu iş olmuş ve Ceres tapınağı Aventinus tepesine kurulmuş. 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar