Çekya'da bir köpeğin bulduğu Tunç Çağı eserleri sergileniyor

Çekya'da bir köpeğin bulduğu Tunç Çağı eserleri sergileniyor

Çek Cumhuriyeti'nde geçtiğimiz Mart ayında sahibiyle birlikte tarlada yürürken birden durup yeri eşelemeye başlayan köpeğin eşelediği alandan yaklaşık 3 bin yıllık oraklar, baltalar, mızrak uçları ve bilezikler bulunmuştu.

Çek Cumhuriyeti'nin Kostelecké Horky'nin nad Orlicí kasabasında geçtiğimiz hafta açılan “Zamanın Başına Yolculuk sergisinde bir köpeğin ortaya çıkardığı Bronz Çağı eserleri sergileniyor.

Sergillenen tarihi eserler geçtimiz Mart ayında Orlické Dağları'nın Hradec Králové Bölgesi eteklerinde adının Frankota olduğu belirtilen bir Çek Vatandaşı tarafından köpeği ile birlikte yürürken bulunmuştu. Bay
Frankota'nın Monty adlı köpeği tarlanın bir noktasında durup, durduğu yeri havlayarak eşelemeye başlayınca sahibi şüphelenerek orayı kazmıştı.

Radyo Praha'dan Tom McEnchroe'nin haberine göre; Monty'nin çılgınca eşelediği alandan yaklaşık 20 tarihi eser çıkmıştı. Aralarında 13 orak parçası, iki mızrak ucu, üç balta ve bir dizi bilezik bulunan eserler yaklaşık 3000 yıllıktı.

Rychnov kasabasındaki Orlické Dağları Müzesi ve Galerisi arkeologu Martina Beková, "Tarihi eserlerin tümünün bir arada bulunması tuhaftı. Bizi daha çok şaşırtan şey ise nesnelerin sağlam ve bütün olarak bulunmasıydı. Çünkü normalde bu tür eserler, arazide dağınık olarak, parçalanmış ve aşınmış halde bulunurlardı. Oraya neden toplandıklarını bilemiyoruz. Bu parçaların geç Tunç Çağı'nda bölgede yaşayan bir grup Hint-Avrupalıya ait olduğunu sanıyoruz. Eserlerin bulunduğu alanda. resmi arkeolojik araştırma yapmayı hedefliyoruz.  Arkeologlar çevredeki alanları metal detektörlerle taradılar. Dikkat çeken bir şey çıkması. Belki daha daha derin katmanların hala bazı sırlar saklaması mümkündür. Şimdilik buna "urnfield kültürü" diyoruz" dedi.

Hazineyi bulan köpeğin sahibi Bay Frankota'ya 7860 CZK (Çek Korunası) (yaklaşık 360 dolar) ödül verildi.

Bölge yöneticilerinden Sylvie Velčovská, eserlerin bulunmasından sonra kasabanın ilgi alanına dönüştüğünü söylüyor.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar