Çankırı'da fosilleri bulunan tarih öncesi hayvanlar tuz mağarasına işleniyor

Çankırı'da fosilleri bulunan tarih öncesi hayvanlar tuz mağarasına işleniyor

Çankırı'da 1997 yılından bu yana antropologlarca arkeolojik kazıları süren Çorak Yerler Omurgalı Fosil Lokalitesi'nde fosilleri bulunan hayvanların kabartmaları, Çankırı Belediyesi'nce Yeraltı Tuz Şehrini'nin turizm potansiyelini artırmak amacıyla duvarlara işleniyor.

Asırlardır kaya tuzu üretilen Çankırı Tuz Mağarası, il merkezine 20 kilometre uzaklıkta yerin 150 metre altında bulunuyor.

Yıllardır süren üretim sonucu mağarada oluşan galerilerde Çankırı'nın tanıtımına katkı sağlayacak temalar oluşturularak ziyaretçilerin beğenisine sunulması planlanıyor.

Bu kapsamda mağara duvarlarına, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayla Sevim Erol başkanlığında yürütülen "Çorak Yerler Omurgalı Fosil Lokalitesi"nde kalıntılarına ulaşılan kılıç dişli kaplan, su samuru, üç dişli fil, kısa boyunlu zürafa gibi hayvan türlerinin kabartmasının yapılması kararlaştırıldı.

Çankırı Belediyesinde görevli heykeltıraş Sefer Oruç, Erol ile görüşerek bu hayvan figürlerinin fotoğraflarını aldı ve tuz mağarasının duvarlarına 8,5 milyon yıl önce yaşamış hayvanların kabartmasını yapmaya başladı.

Bir türün de kaya tuzundan heykeli yapılacak

Oruç, AA muhabirine, Çankırı Belediyesinin Yeraltı Tuz Şehrini Turizme Açma Projesi kapsamında çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.

Tuz mağarasında sanatsal çalışmalar yaptığını aktaran Oruç, yerin 150 metre altının sanat atölyesine dönüştürülmesi ve bu tür eserler üretilmesinin ilk kez gerçekleştirilmiş bir şey olabileceğini ifade etti.

Çankırı'da milyonlarca yıl önce yaşayan hayvan türlerinin rölyefini yapacaklarını belirten Oruç, "11 hayvan türünün rölyefini yapıyorum. Kılıç dişli kaplan ve atların atası olarak tabir edilen hayvan figürünü tamamladık. Bir türün de kaya tuzundan heykelini yapacağım." dedi.

Kabartma çalışmasına başlamadan önce kaya tuzuyla kaplı duvarları düzleştirdiğini, sonra figürün çizimini yaptığını anlatan Oruç, bir figürü tamamlamak için 15-20 gün uğraştığını vurguladı.

Oruç, Çankırı'nın tanıtımına katkı sağlayacağı için mutlu olduğunu dile getirerek, mağaranın bir kısmının sağlık bir kısmının da kültür alanı olarak hizmete sunulacağını kaydetti.

Muhammed Kaygın - AA


Benzer Haberler & Reklamlar