Çanakkale'deki eski arkeoloji müzesinin binası kütüphane olacak

Çanakkale'deki eski arkeoloji müzesinin binası kütüphane olacak

İçindeki tarihi eserler yeni açılan Troya Müzesine taşınan eski Çanakkale Arkeoloji Müzesi binasının kütüphane olarak hizmet vermesi planlanıyor.

40 yıla yakın, Atatürk Caddesi üzerindeki binada hizmet veren Arkeoloji Müzesi, Tevfikiye Köyü girişinde yapımı son aşamaya gelen Troia Müzesi’ne taşınmasından sonra kapatılmıştı.

İl Özel İdare Genel Sekreteri Abdullah Köklü, buranın kütüphane olarak hizmet vereceğini, önümüzdeki günlerde ihaleye çıkılacağını aktardı. İl Kütüphane Müdürü Osman Zeki Coşar, “Prof. Dr. Türkan Saylan Belediye Sosyal Tesisleri’nin yenilenmesi projesi ile bu projeyle ortak gerçekleştirilmesi planlanan İl Halk Kütüphanesi binasının yenilenmesine yönelik olarak projenin temeli atılıp da ayağa kalkana kadar eski arkeoloji binasında hizmet vereceğiz” dedi.

İçindeki tarihi eserler Tevfikiye Köyü’nde açılan Troya Müzesi’ne taşınan  eski Arkeoloji Müzesi binasının ne olacağı merak ediliyordu.

Kapatıldıktan sonra yıkılarak yeni bir bina olarak başka bir alanda mı hizmet verecek, Etnografya Müzesi’ne mi dönüştürülecek gibi sorulara muhatap olan bina, kütüphane olarak kullanılacak.

Bir süredir gündemde olan Prof. Dr. Türkan Saylan Belediye Sosyal Tesislerinin yenilenmesi projesi ile bu projeyle ortak gerçekleştirilmesi planlanan İl Halk Kütüphanesi binasının yenilenmesine yönelik olarak projede her iki binanın yıkılarak ortak bir alanda Kültür Merkezi yapılması konusunda mutabakata varılmıştı. Bu konuda mutabakatın sağlanması üzerine ilk etapta Çanakkale İl Halk Kütüphanesi bulunduğu yerden taşınarak Troya Caddesi’ndeki geçici yerine taşınmıştı.

İhalesinin bir hafta içinde yapılması bekleniyor

 Çanakkale Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre Kültür ve Turizm Bakanlığı eski arkeoloji müzesi binasının kütüphane olarak tahsis edilmesini onayladı. Orası Kütüphaneler Genel Müdürlüğü’ne tahsis edildi ve 500 Bin TL ödenek gönderildi. İl Özel İdare Genel Sekreteri Abdullah Köklü, kütüphane olarak hizmet vereceğini, önümüzdeki günlerde ihaleye çıkılacağını aktardı. Genel Sekreter Köklü, “Bu hafta içerisinde ihaleye çıkacağız, eski arkeoloji binası kütüphane olarak hizmet verecek” dedi.

Çanakkale Kütüphanesi Müdürü Osman Zeki Coşar, “Biz şu anda kiradayız ve 200-300 metrekarelik bir alanda hizmet vermeye çalışıyoruz. Bu alan bizim için yeterli değil. 24 saat açık bir kütüphaneyiz ama sabaha kadar öğrencilerin oturabileceği bir alanımızda yok. Valiliğimiz yerinde inceleme yaptı ve bu sorunumuza bir çözüm buldu. Prof. Dr. Türkan Saylan Belediye Sosyal Tesislerinin yenilenmesi projesi ile bu projeyle ortak gerçekleştirilmesi planlanan İl Halk Kütüphanesi binasının yenilenmesine yönelik olarak projenin temeli atılıp da ayağa kalkana kadar eski arkeoloji binasında hizmet vereceğiz. Biz bu kısıtlı imkânlardan kurtulmalı idik, yerinde bir karar oldu. Çanakkale okuyucu sayısı bakımından ilk dokuzda yer alıyor. O yüzden iyi bir kütüphane, işlevsel bir kütüphane hayata geçmeli idi. Yeni yerin yapılması en az 3-4 sene sürebilir. O büyük bir proje, kompleks bir yapı. Valimiz Orhan Tavlı en kısa zamanda arkeoloji binasına geçmemiz ile ilgili talimatı verdi” Mevcut yerde kirada olunduğu için bu noktada da tasarruf sağlamak hedefleniyor” dedi. Özel Haber: Dilek Akşen

Dilek Akşen - İşte Çanakkale Gazetesi (http://www.istecanakkalegazetesi.com)


Benzer Haberler & Reklamlar