Çanakkale Bigalı Kalesi restore ediliyor

Çanakkale Bigalı Kalesi restore ediliyor

Çanakkale'nin tarihi Gelibolu Yarımadası tarihi alandaki Bigalı Kalesi'nde başlatılan restorasyon çalışmaları sürüyor.

ÇANAKKALE: Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, gazetecilere yaptığı açıklamada, deniz kenarında bulunan dikdörtgen planlı Bigalı Kalesi'nde 20 Ocak'ta başlatılan restorasyon çalışmalarının 500 günde tamamlanmasının planladığını söyledi.

Kaşdemir, 17 milyon 900 bin lira ihale bedeli olan proje kapsamında bugüne kadar kale içinde genel temizlik çalışmaları, seğirdim yolları ile yapı kalıntıları ve duvarların önlerinde yer alan toprak dolgu temizliklerinin gerçekleştirildiğini belirterek, "Böylelikle temizlik sonrası zemin döşemelerine ulaşıldı. Kalenin duvar temel ilişkisinin tespit edilmesi amacıyla yapılan kazılarda özgün drenaj hattına da rastlandı." dedi.

Kalenin güney cephesinde blok taşlar arasında yoğun odunsu bitki oluşumu tespit edildiğinden, mevcut taşların taramaları yapılarak belgelendiğini, ardından da tek tek numaralandırılıp söküldüğünü anlatan Kaşdemir, "Yapılacak çalışmanın ardından orijinal taşlar tekrar yerlerine yerleştirilecek. Taş yapısına uygun yeni taşlarla da yapı tamamlanacak. Çanakkale tarihi alanında tarihi ayağa kaldırmak adına çalışmalarımız devam ediyor. Tabii çok önemli bir yerdeyiz, çok müstesna bir toprak parçasındayız. Çanakkale şehitlerinin ebedi istirahatgahı bu tarihi alanda bizler de tarihi canlandırmak, ayağa kaldırmak adına çok yoğun bir faaliyet içindeyiz. Bigalı Kalesi restorasyon faaliyetleri hızla devam ediyor." diye konuştu.

İsmail Kaşdemir, Bigalı Kalesi'nin savaş zamanında çok önemli bir işlev gördüğünü hatırlatarak, şöyle devam etti: "Silah tamirhanesi olarak cephe gerisinde çok büyük bir işlev görmüş kalemizdir. Savaş öncesinden gelen bir tarihi alan olma özelliği de savaşla beraber daha kıymetli hale gelmiş. Çanakkale destanının kahramanlığının ortaya çıktığı her yeri ayağa kaldırmak ve gelecek kuşaklara aktarmak istiyoruz. Bigalı Kalesi de çok yakın bir zamanda restorasyonuna başladığımız ve inşallah planlanan süre içinde bittiğinde içindeki camiyle ziyarete açılmış bir yer haline gelecek. Türkiye'de en fazla kaleyi içinde barındıran bir şehir Çanakkale. 26 kalesi olan bir şehir. Adı üzerinde Çanakkale. Kaleleriyle ünlü şehrimizin tarihi yarımadasında bulunan bütün kaleleri ayağa kaldırmak, ziyarete açmak istiyoruz."


AA Bülent Ersöz


Benzer Haberler & Reklamlar