British Council'den Mardin ve Diyarbakır'a  1.2 milyon poundluk destek

British Council'den Mardin ve Diyarbakır'a 1.2 milyon poundluk destek

Edinburgh Dünya Mirası Örgütü ve Kültürel Mirası Koruma Derneği'nin işbirliği ile yürütülen Diyarbakır ve Mardin’de çatışmalarda zarar gören tarihi eserleri restore etme projesine British Council'in 5.4 Milyon Lira destek vereceği açıklandı.

Britanya’nın Edinburgh şehrinden dünya mirası uzmanları Diyarbakır ve Mardin’de çatışmalarda zarar gören tarihi eserleri restore etmek için Türkiye’ye gelecek.

Kültürel Mirası Koruma Derneği (KMKD) ile Edinburgh Dünya Mirası Örgütü'nün işbirliği ile yürütülen proje kapsamında;  British Council’den 1.2 milyon poundluk (yaklaşık 5.4 milyon TL.) kaynak alan ekip yerel taş ustaları ve mimarlarla çalışarak zarar gören yapıları aslına uygun olarak onaracak.

Britanya’nın Times gazetesindeki haberde, Kasım 2015’te Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin bu tarihi eserlerin durumunu gündeme getirirken 500 yıllık dört ayaklı minarenin yanı başında vurularak öldürüldüğü ve o günden beri bu soruna çözüm getirilmediği vurgulandı.

Cumhuriyet gazetesinin "Diyarbakır ve Mardin’e İskoçlardan ‘tarihi’ destek" başlıklı haberine göre; restorasyonu yapacak Edinburgh Dünya Mirası Örgütü Direktörü Adam Wilkinson, Türkiye’ye ekip yollarken en temel kaygılarının güvenlik olduğunu söyledi ve “Güvenlik uzmanlarıyla durumu değerlendireceğiz, güvenliği çok ciddiye alıyoruz” dedi.

Haberde Diyarbakır ve Mardin’in tarihi önemine değinilirken, iki şehrin tarihi semtlerinin UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası listesinde yer aldığı belirtildi.

Gazeteye konuşan İstanbul merkezli Kültürel Mirası Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Eva Aleksandru Şarlak, “Bu proje, Türkiye için bir ilk. Edinburgh Dünya Mirası Örgütü’nün desteğiyle iki şehrin kültürel zenginliklerinin korunması mümkün olacak” dedi.


Benzer Haberler & Reklamlar