Bozok antik kentine inşa edilecek Ulusal Açık Hava Müzesi'nin temeli atıldı

Bozok antik kentine inşa edilecek Ulusal Açık Hava Müzesi'nin temeli atıldı

Kazakistan’da tarihi 1200 yıl öncesine uzanan Kıpçak Kağanlığı döneminde kurulmuş Bozok antik kenti arkeoloji kazılarının yapıldığı alanda inşa edilecek Bozok Ulusal Açık Hava Müzesi'nin temeli törenle atıldı. Tören esnasında arkeolojik alana geleceğe seslenen bir mektup gömüldü.

Kazakistan’ın başkenti Astana yakınında bulunan Bozok kazı bölgesinde düzenlenen törene Kültür ve Spor Bakanı Dauren Abayev, Türkiye’nin Astana Büyükelçisi Ufuk Ekici, Azerbaycan’ın Astana Büyükelçisi Ağalar Atamoglanov ve ünlü Kazak arkeolog Zeynolla Samaşev’in yanı sıra bilim insanları, üniversite öğrencileri ve basın mensupları katıldı.

Törende, Kıpçak Kağanlığı döneminde kurulan ve 1200 yıl boyunca ayakta kalan Bozok antik kentinde Bozok Ulusal Açık Hava Müzesi’nin temeli atıldı ve içinde gelecek nesillere yazılan mektubun da bulunduğu kapsül gömüldü.

Bakan Abayev, törende, Bozok kentinin 8'inci asırda şimdiki başkent Astana’nın batısında yer alan Buzuktu Gölü yakınında inşa edildiğini anımsatarak, "Ulu Bozkır Kağanlığının askeri merkezi olan Bozok, eski Türklerin inşa ettiği kültür kodunun önemli taşıyıcısıdır." dedi.

Bozok antik kentinin ilk "Altın Elbiseli Adamı" bulan ünlü Kazak arkeolog Kemal Akişev tarafından keşfedildiğini anımsatan Abayev, "Burada açık hava müzesinin inşa edilmesini öneren de kendisiydi." ifadesini kullandı.


Benzer Haberler & Reklamlar