Bin yıl önce Japonlara matematik öğreten Persli

Bin yıl önce Japonlara matematik öğreten Persli

Yaklaşık 50 yıl önce bulunan ancak modern teknolojinin desteği ile incelenen tahta parçasındaki bilgilere göre Japonların arasında matematik öğreten Persli bir öğretmenin varlığı söz konusu.

1960’larda keşfedilen tahta parçası, 1000 yıldan daha öncesinde matematik öğreten Pers bir adam hakkında detayları içeriyor.

Independent sitesinin 6 ekim 2016 tarihli haberine göre; bilim insanları tahta üzerindeki oymaları kızılötesi görüntüleme teknolojisini kullanarak incelediklerinde eski Japonya başkenti Nara’da devlet bakanlarının eğitildiği bir kurumda çalışan Pers bir öğretmenden bahsedildiğini gördü.

Önceki keşifler, Japonya’nın İran’la en erken MS. 600’lerde doğrudan ticaret bağlantıları olduğunu ortaya koymuştu fakat yeni keşif, o dönemde Orta Doğulu bir memurun ülkede çalışmış olabileceğini gösteren ilk bulgu.

Araştırmanın başında olan Nara Kültür Varlıkları Ulusal Araştırma Enstitüsü’nden Akirhiro Watanabe, muhtemelen İran’ın bu konuda bilinen uzmanlığı sebebiyle adamın matematik öğretiyor olduğunu öne sürüyor.

Watanabe, “Daha önceki çalışmalar İran’la Japonya arasında en erken 7. yüzyılda takas ilişkileri olduğunu gösteriyor fakat bu İran kadar uzak bir yerden bir insanın Japonya’da çalışmış olduğunu kanıtladığımız ilk sefer. Bu Nara’nın yabancılara eşit davranılan kozmopolit bir şehir olduğunu gösteriyor.” diyor.

17. yüzyıl boyunca binlerce İranlı tüccarın ticaret amacıyla Nagazaki kentine geldiği biliniyordu fakat şimdi iki ülke arasındaki bağların çok daha eskiye dayandığına inanılıyor.

Nara, 710 ile 784 yılları arasında, Kyoto’nun ve şimdiki başkent Tokyo’nun öncesinde Japonya’nın başkentiydi.

Yerel arkeolojik araştırma ekibinin bir diğer etkileyici bulgusu, rengarenk boyanmış freskleri olan büyük bir antik mezar, Nara kentindeki bir müzede halka açıldı.


Benzer Haberler & Reklamlar