Bilecik’te  60 santim çapında 130 milyon yıllık Ammonit fosili bulundu

Bilecik’te 60 santim çapında 130 milyon yıllık Ammonit fosili bulundu

Sümeroloji eğitimi gören Hamit Karadağ, Bilecik’in merkez ilçesine bağlı Künceğiz ile Koyunköy arasındaki kırsalda bir kaya üzerinde gördüğü fosilin yaklaşık 130 milyon yıllık Ammonit'e ait olduğunu fark etti.

Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi Eski Çağ Dilleri Sümeroloji Bölümü öğrencisi, aslen Bilecik’in Osmaneli İlçesi Selçik Köyünden Hamit Karadağ, ağaç fosili, nummulites, ammonit, deniz kabukluları, deniz kestanesi, deniz salyangozu gibi fosillerin ve bazı doğal taşların koleksiyonunu yaptığını ve Bilecik’in merkez ilçesine bağlı Künceğiz ile Koyunköy arasındaki kırsalda bir kaya üzerinde gördüğü yaklaşık 130 milyon yıllık Ammonit fosilini fotoğrafladığını söyledi.

Karadağ, bu civarda 2. jeolojik zaman Jura devri Ammonit yataklarının bulunmasının, ülke jeolojisi ve paleontolojisi bakımından çok önemli bir buluş niteliğinde olduğunu kaydetti.

Dünya üzerinde geniş Ammonit fosili yatakları bulunsa da fosil kayıtlarında devasa jura devri Ammonitlerine çok sık rastlanmadığını anlatan Karadağ, bu büyüklükten daha fazla devasa olan Ammonit fosillerinin Büyük Britanya Yorkshire kıyı şeridinde yaygın olduğunu ve bu fosillerin Jurassic Dönemi’ne ait olduğunu da ifade etti.

Doç. Dr. Hamit Haluk Selim fosili Ammonite ait olduğunu doğruladı

Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi Eski Çağ Dilleri Sümeroloji Bölümü öğrencisi Hamit Karadağ, Bilecik’teki Ammonit fosili ile ilgili olarak İstanbul Ticaret Üniversitesi’ndeki öğretmeni Doç. Dr. Hamit Haluk Selim ile görüşerek yaklaşık 60 cm çarpındaki fosilin, Jura Devrine ait yaklaşık 130 milyon yıllık bir Ammonit’e ait olduğunu teyit etti.

Bilecik’in özel bir yer olduğunun altını çizen Karadağ, köylüler tarafından bölgede benzer Ammonitler bulunduğunu ve bu ortak mirasa herkesin sahip çıkması gerektiğini sözlerine ekledi.

Daha önce Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesinde benzer şekilde dev ammonit fosili bulunmuş, müze müdürlüğü yetkililerince dev fosil müzeye taşınmış ve MTA Tabiat Tarihi Müzesi yetkileri de, dev ammonit fosilinin dinazorların yaşadığı döneme ait olduğunu doğrulamıştı.

Hamit Karadağ, Bilecik’in jeolojik ve tarihi dokusunun çok değerli olduğunu belirterek, Bilecik ilçe ve köylerini ziyaret edip, o çevrede kendi bölümü ile ilgili çeşitli incelemelerde bulunurken, görmüş olduğu Bilecik’e ait jeolojik ve tarihi zenginliklerin fotoğraflarını çekip bir anlamda kayıt altına aldığını ifade etti.

Bilecik Haber (https://www.belekomahaber.com)

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar