Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Arkeoloji Bölümü

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Arkeoloji Bölümü 2011 yılında Prof. Dr. Turan Efe tarafından kurulmuş olup aynı yıl lisans düzeyinde eğitime başlamış ve ilk mezunlarını 2015 yılında vermiştir.

Ayrıca 2012 yılından bu yana Eskişehir Anadolu Üniversitesi ile ortak Yüksek Lisans Programı sürdürülmektedir. Her sene Lisans düzeyinde 60, Yüksek Lisans düzeyinde 10 öğrenci kabul edilmektedir. Halen bölüm akademik kadrosunda 2 Doç. Dr. (Murat Türkteki, Mustafa Erkan Fidan), 2 Dr. Öğr. Üyesi (Deniz Sarı, Sinem Türkteki) ve 2 Arş. Gör. (Sevingül Bilgin, Haralambos Nikolayidis) yer almaktadır. Ayrıca 31. Madde ile görevlendirilen Sezer Seçer Fidan, Hitit Dili ve Kültürü üzerine dersler vermektedir.

Kurucu bölüm başkanımız Prof. Dr. Turan Efe 19.09.2016 tarihinde emekliye ayrılmıştır.

Genele Bilgiler

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tecrübeli ve dinamik bir ekiple 2011 yılından bu yana Arkeoloji eğitimi vermektedir. Kurulduğu ilk yıldan itibaren lisansa öğrenci kabülüne başlayan bölümümüz Anadolu Üniversitesi ile yapılmış olan ortak protokol kapsamında 2012 yılından bu yana yüksek lisans eğitimine devam etmektedir. Bölüm öğretim üyeleri sürdürdükleri kazı, yüzey araştırması, Ulusal ve Uluslararası bilimsel projeleri sayesinde akademik anlamda öne çıkmaktadır. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Arkeoloji Bölümü akademik çalışmalarının yanında öğretim üyelerinin öğrencileriyle sevgi ve saygı çerçevesinde kurdukları ilişkileri ve insani değerlere verdikleri önem nedeniyle Türkiye’deki Arkeoloji Bölümleri içerisinde önemli bir yere sahiptir.

 

Misyon ve Vizyon
Evrensel standartlarda bir Arkeoloji eğitimi vermek;öğretim üyesi ve öğrenci arasında sevgi ve saygıya dayalı bir ilişki ortamı oluşturmak; özgür bir bilimsel tartışma ortamı sağlamak ve bu şekilde, araştıran, sorgulayan ve görüşlerini ifade edebilen bireyler ve dolayısıyla ülkemiz arkeolojisine hizmet edecek nitelikli arkeologlar yetiştirmek. Arkeolojik kazılar öğrencilerin gerek mesleki ve gerekse sosyal yönden hayata hazırlanmasında, birçok bilim dalına nasip olmayan imkanlar sunar. Hocalar, uzmanlar ve ülkemizin çeşitli kesimlerinden gelen öğrenciler iki-üç ay gibi bir süre ile bir çatı altında bir aile gibi birlikte yaşarlar. Dolayısıyla bu durum öğrencilerin kendilerini daha iyi tanımalarına ve sosyal ilişkilerinin gelişmesine yardımcı olur; birlikte yaşama, zorluklara göğüs germe, iş disiplini ve birlikte başarma yetilerinin gelişmesini sağlar. Bölümümüz öğretim üyelerinin özellikle bu konuda bilinçli ve hassas olduklarını vurgulamak isteriz.

Çağdaş bilimsel çalışma yöntemlerini uygulayarak bilimsel araştırmalar yapmak ve özellikle Bilecik İli ve yakın çevresinde arkeolojik araştırma projeleri oluşturmak. Bilecik ili, Anadolu içleri ile Marmara bölgesi ve dolayısıyla Balkanlar arasındaki önemli bir doğal ulaşım yolu üzerinde yer almaktadır. Bu durum söz konusu bölgenin tarihin her döneminde yoğun bir iskan görmesine neden olmuştur ve çevre bölge kültürlerinin şekillenmesinde de önemli rol oynamıştır. Ancak bölgede bugüne kadar yapılan arkeolojik araştırmalar yok denecek kadar azdır. Bilecik Üniversitesi Arkeoloji Bölümü bölgedeki arkeolojik araştırmalara canlılık getirerek oldukça yeni sayılan Bilecik Müzesi’ne de eser kazandırmayı amaçlamaktadır. Bu sayede bölgenin arkeolojik zenginliklerinin ortaya çıkarılması ve tanıtımı sağlanarak bölge ve ülke turizminin gelişmesine de katkıda bulunulmuş olacaktır.

Nitelikli arkeolojik araştırmalar ve yayınlarla, bilimsel faaliyetler alanında üniversitemizin üst sıralara yükselmesine katkıda bulunmak.

Arkeoloji Bölüm Başkanlığı

2011-2016 Prof. Dr. Turan EFE 

2016-........ Yrd. Doç. Dr. Murat TÜRKTEKİ

http://w3.bilecik.edu.tr/arkeoloji/

 

Akademik Personel

Doç. Dr. Murat Türkteki
Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi
e-Posta: mustafa.turkteki@bilecik.edu.tr
Telefon: +90 228 214 1506

Doç. Dr. Mustafa Erkan Fidan
Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi
e-Posta: erkan.fidan@bilecik.edu.tr
Telefon: +90 228 214 1507

Dr. Öğr. Üyesi Deniz Sarı
Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi
e-Posta: deniz.sari@bilecik.edu.tr
Telefon: +90 228 214 1508

Dr. Öğr. Üyesi Sinem Türkteki
Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi
e-Posta: sinem.turkteki@bilecik.edu.tr
Telefon: +90 228 214 1185

Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Erpehlivan
Klasik Arkeoloji
e-Posta: huseyin.erpehlivan@bilecik.edu.tr
Telefon: +90 228 214 1293

Arş. Gör. Sevingül Bilgin
Klasik Arkeoloji
e-Posta: sevingul.bilgin@bilecik.edu.tr
Telefon: +90 228 214 1878

Arş. Gör. Haralambos Nikolayidis
Klasik Arkeoloji
e-Posta: haralabos.nikolayidis@bilecik.edu.tr
Telefon: +90 228 214 1866 

http://w3.bilecik.edu.tr/arkeoloji/fakultemiz/akademik-personel/

 

 


 

 


 

Y

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar