Bedri Yaşar: Arkeoloji ve Etnografya Müzesi inşaatı bitirilmeli

Bedri Yaşar: Arkeoloji ve Etnografya Müzesi inşaatı bitirilmeli

Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, TBMM kürsüsünden Samsun’un kültürel sorunlarını dile getirdi ve kentin müze inşaatından demiryolu hattına kadar birçok problemi olduğunu belirtti.

TBMM kürsüsünden Samsun’un sorunlarını dile getiren Yaşar, “Samsun Büyükşehir Belediyesi ile Kültür Bakanlığı tarafından iş birliği içinde yapımına başlanan Arkeoloji ve Etnografya Müzesi inşaatı, yapımcı firmanın ekonomik krize girmesi dolayısıyla dört yıldır bekliyor. Yeni müze inşaatıyla birlikte eski Arkeoloji ve Etnografya Müzesi kapatılmıştır ve burada yer alan Hitit, Roma ve Osmanlı Dönemlerine ait yaklaşık 7.400 çok değerli eser maalesef depoda bekletilmektedir. Müzelerin turizme olan katkısı tartışılmaz. Bu tarihî eserlerin depoda değil sergilenmek üzere yerlerini almasını biz ümit ediyoruz.” dedi.

“Sivas Kalın köyü-Samsun arasındaki 378 kilometrelik tren yolu maalesef bir türlü bitirilemedi. Altı yılda kazmanın ucuyla Cumhuriyet döneminde yapılan şu demir yolunu dört yılda maalesef tamamlayamadık. Buradan arkadaşlara sesleniyorum. Tabii, bakım ve onarıma alındığı için şu anki mevcut işlevini de yapmıyor, bu manada da durdurulmuş vaziyette. Karadeniz’in, Zonguldak’tan sonra demir yoluyla bağlantısı olan tek ili Samsun. Bu demir yolunun da bir an önce yapılmasında çok büyük faydalar var. Bu konuyla ilgili de arkadaşlarımızla beraber yardımlarınızı talep ediyoruz” diye konuştu.

Kral Mezarlarının hali

Samsun’un Bafra ilçesindeki Yeşilırmak Vadisi'nde yer alan kral mezarlarının korunamadığına ifade eden Yaşar, “Avrupa’da bu tür tarihî eserleri gördüğünüz zaman pırıl pırıl ama maalesef Samsun’daki bu eserler bu şekilde. Milattan önce yaklaşık yüz elli yıl öncesine ait bu eserlerin hâli maalesef Gümüşhane’nin Dipsiz Göl’ünden hiç de farklı değil” dedi.

Çarşamba Ovası’nın Türkiye’nin en büyük 10 ovasından bir tanesi olduğunu ifade eden Yaşar, “Çarşamba Ovası'na yapılması planlanan biyokütle enerji santrali idare mahkemesi tarafından durduruldu. Allah’a şükür ki nasıl bu termik santrallerin bacalarına takılan filtrelerle ilgili yasa Cumhurbaşkanımızdan döndü, buraya yapılacak biyokütle tesisi de idari mahkeme tarafından durduruldu. Bırakın bu ovaya biyokütle tesisinin yapılmasını, tarım alanlarına konut alanı ve sanayi tesisi de dâhil hiçbir şey yapılmamalı” ifadelerini kullandı.


Benzer Haberler & Reklamlar