Basra Körfezinde Kubilay Han'ın hediyelerine benzeyen seramik bulundu

Basra Körfezinde Kubilay Han'ın hediyelerine benzeyen seramik bulundu

Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki arkeoloji kazılarında Uzak Doğu ile Basra Körfez arasındaki 700 yıllık ticari ilişkileri kanıtlayan Çin porselenleri keşfedildi. Arkeologlar, Resü'l-Hayme'deki Al Nudud höyüğünde orta çağda Çin ile Julfar kenti arasındaki diplomatik ilişkilerin kanıtlarını bulduklarına inanıyorlar.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) kuzeyindeki Resü'l-Hayme emirliğinin (Ras Al Khaimah) Eski Eserler ve Müzeler Bakanlığı ile Pekin merkezli Çin kurumu Yasak Şehir Vakfı arasındaki işbirliği, uzun süredir Çin ve Güney Arap Körfezi arasındaki antik ticaret ilişkilerini araştırıyor.

Arkeoloji kazılarında 20 bin civarındaki seramik parçası ortaya çıkarıldı

Abu Dabi merkezli "The National" gazetesinde yayımlanan Anna Zacharias imzalı habere göre; geçen yıl Resü'l-Hayme Hükümeti ile Vakıf arasında beş yıllık işbirliği anlaşması imzalandı. Anlaşma çerçevesinde geçen kış boyunca Pekin Saray Müzesi'nden gelen arkeologlar ile Resü'l-Hayme Eski Eserler ve Müzeler Bölümü arkeologları birlikte çalıştı. Arkeologlar günümüzün Resü'l-Hayme kent merkezinin kuzeyindeki Julfar ortaçağ liman kenti bölgesinde gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda 20.000 civarındaki seramik parçası ortaya çıkardı.

Çin Yasak Şehir Vakfı tarafından finanse edilen ve  Resü'l-Hayme hükümetinin desteği ile Ramazan ayında da süren çalışmalarda çıkan seramik eserlerden bazıları, sınıflandırılıp, kataloglandıktan sonra Hint Okyanusu Ticaret Rotaları konulu bir sergi için önümüzdeki ay emaneten Pekin Yasak Saray Müzesi'ne gönderilecek.

Arkeolojikhaber'in derlediği bilgilere göre; sergide, BAE'nin Dibba, Khor Fakkan ve Doğu Kıyısı’ndaki Sir Bani Yas adası ile  Vietnam ve Burma (Myanmar) dahil  Doğu Asya'nın diğer bölgelerinden getirilecek ve Çin'de bulunan Orta Çağ seramikleri ve porselenleri yer alacak.

Al Nudud höyüğünde bulunan seramikler basına tanıtıldı

Söz konusu proje dahilinde Al Nudud höyüğünde gerçekleştirilen kazılarda bulunan seramikler geçtiğimiz günlerde basın toplantısı ile tanıtıldı.

Çin ekibi ile birlikte çalışan ve Al Nudud höyüğünde 300 parça seramik buluntusu ortaya çıkaran Szeged Üniversitesi öğretim üyesi arkeolog Tibor Paluch, 700 yıl önce güneydoğu Çin'deki Jingdezhen dağlık ormanlarında boyanmış, hassas mavi çizgiler içeren ördek figürü bulunan sırlı seramik parçasının, bu kış Resü'l-Hayme Eski Eserler ve Müzeler Bölümü arkeologlarının da arasında olduğu ekip tarafından ortaya çıkarılan 20 bin seramik parçası arasına dikkat çeken örnekler arasında olduğunu belirtiyor.

Tibor Paluch "Bu bir su kuşu, muhtemelen ördek. Bu parçaya ait seramik sadece günlük kullanım için değildi. Hediyelik olarak üretilmiş dekoratif bir parçaydı. Çinliler onu, muhtemelen yerel bir yöneticiye hediye etmişlerdi. Bu da iki bölge arasında önemli siyasi ilişki olduğunu gösteriyor. Bu parçalar, orta çağda Çin ile Ras Al Khaimah'da kurulmuş Julfar kenti arasındaki ticaretin kanıtıdır. Arkeologlar binlerce parçayı kataloglamak için çaba sarf ediyor" diyor.

Kubilay Han'ın kurduğu Yuan Hanedanlığı'nın yabancı yetkililere hediye ettiği seramiklere benziyor

Arkeolog Tibor Paluch'un basına tanıttığı kuş figürü birkaç ay önce toprağın altından çıkarılmıştı. 1320-1360 yılları arasında imal ediliği tespit edildi ve muhtemelen diplomatik bir hediye olduğu tahmin ediliyor. Hediyeyi alanın kim olduğu henüz belli değil ancak modeli, Cengiz'in torunu Kubilay Han'ın kurduğu Yuan Hanedanlığı'nın yabancı yetkililere hediye ettiği seramiklere benziyor.

Seramik, Çin'in Jiangxi eyaletindeki ünlü seramik merkezi Jingdezhen’den nehirlerinden Doğu Çin Denizi'ne ve oradan Hint Okyanusu'ndan Körfez'deki 50 bin - 70 bin nüfuslu ortaçağ liman kenti Julfar'a gelmişti.

Tabi ki körfeze getirilen tek seramik parçası o değildi. Arkelog Paluch'un basın toplantısında kullandığı masada, başka seramik parçaları, küçük bakır paralar ve zarif üçgenlerle süslenmiş cam bilezik parçaları da vardı...

Al Nudud höyüğünde yapılan arkeoloji kazılarında beş metre genişliğinde ve iki buçuk metre enindeki bir açmada
Üç buçuk metre derinlikte 300 küçük buluntu ortaya çıkarıldı.

Al Nudud, bir zamanlar hayli yoğun nüfusa sahip bir kentti

Al Nudud höyüğündeki en eskisi 800 yaşında olan evler kerpiçten inşa edilmişti. Yasak Saray Müzesi araştırmacısı Zhai Yi, "Alanda çok büyük bina kalıntısı bulamadık, ancak bolca yanmış kömür kalıntısı ve  seramik kırıkları bulduk ki bunlar alanın şehirleşmiş insan yerleşimi olduğunun işaretleridir. Ayrıca, çok miktarda  Çin seramikleri, camlar, metal eşyalar, madeni paralar vb. gibi çok zengin buluntu birikimimiz var. Bu bulgular, Al Nudud'un bir zamanlar hayli yoğun nüfusa sahip bir yerleşim bölgesi olduğunu gösteriyor." dedi.

Alanda Ocak ayında yapılan kazıda, Çin seramiklerinin yanında İslami dönem yerel eserleri de dahil 14.700 seramik parçası bulundu.

Çin'in Fujian ve Jianxi eyaletlerinde üretllmiş porselenlere ek olarak, kıyı Fujian eyaletinde ve Shiwan mallarında Longquan fırınlarından soluk yeşil seladonlar ve  Guandong eyaletinde, ejderha fırınları olarak bilinen aynı anda 25.000 adet porselen pişirilebilen büyük fırınlara üretilmiş taş ürünler de vardı. Arasında 13. yüzyıl başlarından kalma mavimsi ördek parçasının da dahil olduğu Julfar'ın Fujian'ın Dehua fırınlarında pişmiş Çin seramikleri, 13. yüzyıldan ile 16. yüzyıl arasına tarihlendiriliyor....

Seramiklerin katoglanmasının aylarca sürmesi bekleniyor. Her parça tartılacak, kodlanacak, fotoğraflanacak, şekilleri çizilecek ve kolay analiz edilmeleri için kümelere ayrılacak. Parçalardaki, sırlar, şekiller, dekoratif figürler, ve saltanat işaretleri, hanedanlık sembolleri sınıflanacak. Daha sonra bu bilgiler, Çin'de sergilenecek diğer sermaiklerin bulgularıyla karşılaştırılacak.

Arkelog ekibi  daha sonra Al Nudud'da ikinci sezon arkeoloji kazılarını gerçekleştirecek.

Basın toplantısına katıan Irak antik eserler departmanı genel müdürü Ahmed Al Tenaiji, "Gördüğünüz gibi, son zamanlarda Çin ile BAE ve Suudi Arabistan ilişkilerine dair birçok bağlantı bulundu. Ülkemizde farklı ekiplerin gelip kazı yapmaları için büyük fırsat var. Yapılabilecek harika işler var." dedi.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar