Aydos Kalesi turizm için gün sayıyor

Aydos Kalesi turizm için gün sayıyor

İstanbul Sultanbeyli’de Aydos Ormanları içindeki tarihi Aydos Kalesi, turizme açılıyor. Sultanbeyli Belediyesi’nin hazırladığı koruma amaçlı nazım imar planı değişikliği, Bakanlık tarafından onaylandı.

 

26 dönüm arazi üzerine kurulu 800 yıllık tarihi Aydos Kalesi turizme kazandırılması amacıyla restore edildi. Keçi kalesi olarak da bilinen tarihi kalenin sur ve burçları, 2009-2012 yılları arasında kazı çalışmalarıyla açığa çıkarıldı. Ardından 2017 yılına kadar projelendirme ve restorasyon faaliyetlerine devam edildi. Çalışmalar kapsamında kalenin sur duvarlarının ve burçlarının restorasyonu tamamlandı. İçerisindeki yaşam alanlarının ortaya çıkarılmasına yönelik başlayan arkeolojik kazılarsa halen devam ediyor. Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin söz konusu projeye ilişkin şu bilgileri verdi:

“Plan tadilatı sadece Aydos Kalesi ve çevresini kapsayan 39 hektarlık alanla sınırlı. Rekreatif faaliyetlerin yürütülmesi hedeflenen alan, tarihsel önemi, turizm potansiyeli göz önünde bulundurularak seçildi. Sultanbeyli Belediyesi, doğayı koruyan ve doğal yaşama önem veren bir kurum. Bölgemizde yetişen endemik bitki İstanbulensis’i, İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’yle proje yaparak koruma altına alıp, belediyemizin sembolü halinde getirdik. Planın amacı sadece, turizm potansiyeli olan Aydos Kalesi’ni çevreye zarar vermeden turizme kazandırmak.”

Kale Sultanbeyli’ye turist kazandıracak

Bakanlığın onayladığı imar planına göre kale çevresinde günü birlik konaklamalara imkan sağlayacak sökülebilir yapılar yapılacak. Böylece turistik amaçla gelenlerin kale çevresinde günü birlik konaklamalarının önü açılmış olacak. Kalenin hem tarihi özelliği hem de manzarası nedeniyle İstanbul’un en fazla ilgi görecek yerlerinden biri olacağı iddia ediliyor.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar