Aydın'da kanalizasyon kazısında arkeolojik kalıntılara rastlandı

Aydın'da kanalizasyon kazısında arkeolojik kalıntılara rastlandı

UNESCO Dünya Koruma Mirası Listesi'ndeki Afrodisias Antik Kenti'nin bulunduğu Geyre Mahallesinde altyapı çalışmaları sırasında kepçenin oda mezar olduğu tahmin edilen kalıntılara takılması sonucu ASKİ'nin çalışması durduruldu. Alanda arkeologların inceleme yapması bekleniyor.

Edinilen bilgiye göre olay 19 Ocak Cuma günü 17.00 sıralarında Aydın, Karacasu İlçesine bağlı Geyre Mahallesi (Geyre Köyü) sınırlarında meydana geldi.

Aydın Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) tarafından bir süre önce başlatılan kanalizasyon çalışmaları sebebiyle büz yerleştirme çalışması sırasında kazılan alanda oda mezar olduğu tahmin edilen bir yapıya denk gelindi. Çalışmalar bu sebeple dururken müze yetkilileri olay yerinde inceleme yaptı.

MAHALLELİLERİN DAHA ÖNCE YAŞADIKLARI ALAN DA KORUMAYA ALINMIŞTI

Dünya Kalıcı Mirası Listesi'ne giren Afrodisias’ı da sınırları içerisinde bulunduran Geyre Mahallesinde uzun yıllardır koruma kurulu kararı sebebiyle altyapı çalışması yapılamıyordu. Anıtlar Kurulunun izni ile başlatılan çalışmalar önceki gün yaşanan gelişme sebebiyle bu sokakta durduruldu. Önümüzdeki günlerde yetkililerin gelerek oda mezar olduğu tahmin edilen yapıda inceleme yapacakları öğrenildi. Bilindiği gibi daha önce Afrodisias Antik Kenti'nin bulunduğu alanda yaşayan Geyre köylüleri, buranın koruma altına alınması sonucu şu an kurulu bulundukları mahalleye yerleşmişlerdi.

Özgür Dedeoluk - Ses Gazetesi.com.tr


Benzer Haberler & Reklamlar