Aya Varvara Kilisesi artık atıl değil

Aya Varvara Kilisesi artık atıl değil

Trabzon'un Maçka ilçesindeki tarihi Sümela Manastırı'nın patika yolunda yer alan atıl durumdaki Aya Varvara Kilisesi, Kültür ve Turizm Bakanlığınca yapılan restorasyon ve rölöve çalışmalarının ardından turizmde ön plana çıkarıldı.

Türkiye'nin inanç turizmi yönünden önemli merkezlerinden olan tarihi Sümela Manastırı, her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor.

Bu özelliğiyle bölge turizmine büyük katkı sağlayan Sümela Manastırı'nın, bir süreliğine yapılan kaya ıslah ve restorasyon dolayısıyla ziyarete kapatılmasının ardından yeni turizm destinasyonlarına hız verildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bu kapsamda vadiden 300 metre yükseklikte yer alan Sümela Manastırı'nın yakınında, yamaçtaki patika yolun alt kısmında bulunan Aya Varvara Kilisesi'nin, turizmin hizmetine sunulması için çalışma başlatıldı.

Restorasyon ve rölöve çalışmalarının ardından hem kilisenin tarihi dokusu ön plana çıkarıldı hem de Sümela Manastırı için gelen turistlere yeni bir turizm destinasyonu sunulmuş oldu.

Ramazan Bayramı'nın ardından ziyarete açılması planlanan kilise, misafirlerine görsellerle Sümela Manastırı'nı 3 boyutlu gezme imkanı da sunacak.

Ayrıca Altındere Vadisi'nin batı yamacında yer alan Sümela Manastırı'nı karşıdan gören bir alan ile kilisenin yakınındaki noktada seyir terasları yapılması planlanıyor.

- "İlçe manastır ve kiliseleri ile dikkati çekiyor"

Maçka Belediye Başkanı Koray Koçhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin tarihi, kültürel ve doğal yapısıyla önemli bir turizm merkezi olduğunu söyledi.

Maçka'nın yaklaşık 4 bin yıllık tarihi geçmişinin izlerini ve kültürünü, doğal güzellikleriyle turizmin hizmetine sunduğunu dile getiren Koçhan, kaya ıslahı ve restorasyon çalışmaları nedeniyle ziyarete kapalı bulunan Sümela Manastırı'na, bu süre içeresinde alternatif turizm destinasyonları bulunduğunu ifade etti.

Koçhan, ilçenin manastır ve kiliseleri ile dikkati çektiğini belirterek, Maçka'nın Türkiye'nin inanç turizmi yönünden önemli merkezlerinden birisi haline geldiğini kaydetti.

Aya Varvara Kilisesi'nin de yıllarca atıl durumda bulunduğuna dikkati çeken Koçhan, şöyle devam etti:

"Aya Varvara Kilisemiz aslında yıllarca atıl durumda bulunan, Sümela'nın gözetleme kulesi tarzında bir kiliseydi. Sümela'nın restorasyonu döneminde burayı değerlendirmek istedik. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İl Müdürlüğümüze yaptığımız müracaatlar üzerine, sağ olsunlar burada çalışma başlatmışlar. Şu an geldiğimiz noktada Aya Varvara Kilisesi turizme kazandırılmış durumda. Hem restorasyonu tamamlanmış hem de Sümela'nın ön tanıtım ofisi tarzında olmuş."

Koçhan, kilisede Sümela'nın 3 boyutlu gezilebilecek tarzda görsellerinin yer aldığını anlatarak, "Kilisede Sümela'nın tarihçesini, ne zaman yapıldığını anlatan bir doku ve teras oluşturuldu. Turistlerin rahatlıkla o terasa geleceği ve daha yakından Sümela'yı ve vadiyi görebilecekleri güzel bir alan oldu. Aya Varvara gerçekten atıl durumda dururken, şu anda turizme kazandırılmış ve Sümela'nın önünde küçük bir kilise olmuş oldu." dedi.

- "Patika olarak da gezilmeye alternatif bir yer oldu"

Kilisenin turistlerin ilgisini çekeceğini düşündüğünü belirten Koçhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Patika yolun tam karşısında, bir kayanın üzerinde yapılmış, bahçesi olan, güzel, şirin ve şapel tarzında bir kilise. O nedenle de turistlerden ilgi göreceği kanaatindeyiz. Etrafında Sümela'da insanların yaşadığı dönemlerden kalma 8-9 ev kalıntıları da var. Aşağıya doğru patikaların bulunduğu da bir alan. Patika olarak da gezilmeye alternatif bir yer oldu. Bu nedenle turizme kazandırılmasında emeği bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, Trabzon Valiliğimize ve İl Kültür Müdürlüğümüze teşekkür ediyoruz."

Koçhan, yörede seyir terasları yapma çalışmaları olduğunu da dile getirerek, seyir terasları çalışmalarıyla yörenin daha da ön plana çıkarılacağını ifade etti.

Meltem Yılmaz- AA


Benzer Haberler & Reklamlar