Australopithecus: Australopitekus

Australopithecus nedir Australopithecus , Australopitekus nedir

Australopithecus (Australopitekus); soyu tükenmiş insanımsı bir maymun türü. Muhtelemen 4 milyon yıl ile 1 milyon yıl önceki zaman diliminde Afrika'da yaşamış primatların dik durdukları ve hatta iki ayak üzerinde yürüdükleri tahmin ediliyor.

Boyları yaklaşık 110 – 150 santimetre uzunluğa ulaşan Australopithecus bireyleri geniş ve uzun yüz yapısında ve iri azı dişlerine sahiptirler. Bazı alt türlerinin diğerlerinden daha büyük çene ve dişlere sahip olduğu biliniyor.  Beyinlerinin insana nazaran küçük olmasına rağmen bir hayli aktif çalıştığı savunulmaktadır.

İlk Australopithecine fosilleri  1924'te, Güney Afrikalı antropolog Raymond Dart tarafından bulunmuştur. Bir çocuk kafatası Güney Afrika'nın Vryburg kenti yakınlarındaki Taung'da (Australopithecus africanus diye adlandırdığı bu türün bir hominid olduğunu savunmuşur) ancak dönemin bilimadamlarının çoğunluğu o bu fosilin nesli tükenmiş bir goril sınıfına (Ape) ait olduğu kanısındaydılar. Daha sonraki yıllarda elde edilen kanıtlar fosilin gerçekten de bir hominide ait olduğunu göstermektedir.

1974'te araştırmacılar, Hadar, Etiyopya'ya bir başka australopithekin bir kısım iskeletine rastlamışlardır. 3.2 milyon yıllık olan bu fosile Lucy adı verilmiştir. Lucy, ayakta yürüyebiliyordu ve bedenine orantılı ancak normal insaninkinden daha uzun kollara sahipti. 1978'de Laetoli, Tanzanya'da, 3.6 milyon yıl önce yasayan bir hominidin ayak izlerinin yanında kemikleri de bulunmuştur. Bilimadamlari, “Lucy” ve Laetoli fosillerini Australopithecus afarensis diye adlandırmışlardır. 1998'de ise Johannesburg, Güney Afrika yakınlarındaki Sterkfontein´de, bütün bir Australopithecus africanus iskeleti keşfedilmiştir.
Antropologlar, genel olarak altı Australopithecus türü tespit etmişlerdir. En yaşlısından en gencine doğru bu türler şöyle sıralanıyor.

Australopithecus anamensis, Australopithecus afarensis, Australopithecus africanus, Australopithecus garhi Paranthropus boisei Paranthropus robustus.

Bazı antropologlara göre bu geniş australopithekleri Paranthropus adlı türü bu aileden saymaktadı.
Ünlü Lucy fosili, bulunan ilk Australopithecus afarensis türüdür. Australopithecus robustus. Gelişmiş bir hominid.


Benzer Haberler & Reklamlar