Atatürk Köşkü'nde Karadeniz Usulü Avize Tamirine Soruşturma

Atatürk Köşkü'nde Karadeniz Usulü Avize Tamirine Soruşturma

Tarihe Temel Usulü Onarım, Trabzon'daki bu görğntü pes dedirtti haberleri üzerine Trabzon Büyükşehir Belediyesi, görüntü hakkında soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Trabzon'a yönelik yerel yayın yapan Karadeniz'in Sesi gazetesinde Aleyna Bayram imzası ile yayınlanan haberde yer alan görsele göre; Trabzon Atatürk Köşkü'ndeki tarihi avize tamir edilirken merdiven kısa kalınca, odadaki bilardo masası yükseklik kazanmak için kullanılmış.

Haberde yer alan bilgilere göre; "Trabzon’un Erdoğdu mahallesinde bulunan Tarihi Atatürk köşkünün içinde yapılan tadilatı görenler şok oldu. Tavanda bulunan tarihi avizeyi tamir etmek isteyen işçiler kullandıkları merdivenin boyu yetişmeyince, Köşkün içinde avizenin altında bulunan tarihi bilardo masasının üzerine merdiven kurarak bu onarımı yapması şaşkınlık yarattı. Gelen ziyaretçilerin dokunması dahi yasak olan tarihi eşyalara yapılan “Karadeniz usuli” onarım bazı ziyaretçilerinde tepkisini çekti.,Trabzon Büyükşehir Belediyesinden, Atatürk Köşkü'ndeki tarihi avizenin tamiri için yapılan uygulama nedeniyle ilgililer hakkında soruşturma başlatıldığı bildirildi"

AA'dan Meltem Yılma'ın haberine göre ise; Trabzon Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, "Trabzon’un en önemli tarihi mirasları arasında yer alan Atatürk Köşkü’ndeki tarihi avizenin tamiri için yapılan uygulamayla ilgili çeşitli medya kuruluşlarında yer alan fotoğraftaki görüntüyle alakalı olarak ilgililer hakkında soruşturma başlatılmıştır." ifadesine yer verildi.

- Trabzon Atatürk Köşkü -

Mustafa Kemal Atatürk'ün kente ilk geldiği 15 Eylül 1924'te konakladığı Soğuksu Mahallesi'ndeki çam ormanları içerisinde yer alan köşkte, 19. ve 20. yüzyıla ait mobilyalar, porselenler, halılar ve Atatürk'e ait tablolardan oluşan çeşitli etnografik eserler sergileniyor.

Atatürk, köşke üçüncü ve son ziyaretini yaptığı 10 Haziran 1937'da tüm mal varlığını Türk ulusuna armağan etme kararı almış, mal varlığının bir listesini hazırlayarak gereğinin yapılması için Başbakanlığa talimat vermişti.

Köşkte yer alan "Vasiyet Odası" isimli bölümde de Atatürk'ün mal varlığını armağan etmesiyle ilgili olarak, "Hayatımın hatırlayabildiğim en mutlu dakikalarını yaşıyorum. Yıllarca önce düşündüğüm bu işi Trabzon'da tamamlamak mukaddermiş" sözünün yer aldığı bir tabela bulunuyor.

arkeolojikhaber.com
 


Benzer Haberler & Reklamlar