Assos antik kentinde bulunan amforadan ton balığı kılçığı çıktı

Assos antik kentinde bulunan amforadan ton balığı kılçığı çıktı

Ayvacık'taki Assos antik kenti arkeoloji kazılarda, çöplük olarak kullanıldığı belirlenen alanda 1600 yıllık olduğu belirlenen amfora parçası bulundu. Daha çok şarap ve zeytinyağı gibi sıvıların taşındığı kabın içinde içinde ton balığı olarak da bilinen orkinos balığına ait kılçık parçaları çıktı.

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi Behramkale köyü sınırları içinde yer alan antik kentte  Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurettin Arslan'ın başkanlığında sürdürülen arkeoloji kazılarında bu yıl agoranın doğu kenarında yer alan ve milattan sonra 2. yüzyılın sonlarında inşa edilen çeşme yapısı kazıldı.  

Arkeologlar çeşmenin duvarları ile ana kaya arasındaki bölgenin milattan sonra 4. yüzyılda çöplük olarak kullanıldığı tespit ettiler. Kazı ekibi, çöpler arasında, mutfak kapları, heykeller, küçük minyatürler ve heykel başlıklarının yanı sıra sikkeler ile bir amfora buldu.

Amforanın içinde yapılan kontrollerde ise orkinos balığına ait olduğu belirlenen yaklaşık 1600 yıllık kılçık kalıntılarına rastlandı.

Assos'taki kazılarda daha önceki yıllarda balık pişirme ızgaraları, balık avında kullanılan iğneler, balık servisinde kullanılan tabaklar bulunmuştu.

İÇDAŞ'ın ana sponsorluğunda süren, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türk Tarih Kurumunun destek verdiği kazılarda Almanya'nın bazı üniversitelerinden gelen bilim insanları ve akademisyenler de dahil olmak üzere 30 kişilik bir ekip görev yapıyor.

 


Benzer Haberler & Reklamlar