Arkeologlar Shakespeare efsanesini bitirdi!

Arkeologlar Shakespeare efsanesini bitirdi!

Fort William'daki ormanlık alanda tören yolu olduğu iddia edilen ve halk arasında Shakespeare'in Macbeth'inde adı geçen Banquo'nun yürüyüş yolu olduğuna inanılan şeridin, doğal kil bandı olduğu anlaşıldı.

İngiltere'nin başkenti Londra yakınlarındaki Fort William yerleşim alanının ormanlık kesimlerinde uzun zamandır yaşayan şehir efsanesi İngiliz Arkeologlar tarafından yalanlandı.

Görsel güzelliğiyle ilgi çeken orman alanının içinde yer alan, ancak ucu bir yere çıkmayan, aniden biten şeridin, tören yolu olduğuna inanılıyor ve bu yola Banquo'nun Yürüyüş Yolu deniliyordu. Halk arasındaki inanışa göre Banquo'nun yürüyüş yolunun (Banquo's Walk) Tor Kalesine dek uzadığına inanılıyordu. Banquo, Ünlü İngiliz şair ve piyes yazarı William Shakespeare'in Macbeth adlı oyununda da boy gösteren yarı tarihsel bir figür.  Shakespeare'in oyununda, Banquo, Lady Macbeth'in müttefiki ancak arkadaşının talimatlarıyla katlediliyor.

Arkeologlar orman içinde tören yolu iddia edilen alanı incelediler ve burasının doğal kil dokusu olduğuna kanaat getirdiler. Raporlara göre 19. yüzyılda muhtemelen kil madenciliği yapılırken buradan toprak alınmış olma ihtimali de var.

1872 yılında Meclis Araştırması kitabında "Banquo'nun Yürüyüşü" olarak kaydedilen alanın Tor Kalesi kalıntılarına gitmediği ve bir tören yolu olarak hiç bir zaman kullanılma ihtimal bulunmadığı da arkeologların raporlarında yer aldı. Rapora göre; Macintosh ve Cameron klanlarının işgaline uğrayan kalede Banquo'nun bu klanlardan birine ait isism olam ihtimali olabilir ancak bu yolun o kale ile herhangi bağlantısı söz konusu olamaz

BBC'nin haberine göre Lochaber Arkeoloji Topluluğu ve  AOC Arkeoloji kuruluşunun işbirliğiyle geçekleştirilen kazılarda yol sanılan şeridin hiçbir yere ulaşmadan, aniden sona erdiği anlaşıldı Yaşayan doğal tabakalara bakarak, hattın kalın doğal bir kil bandı içeren doğal toprak katmanlarından oluştuğu tespit edildi.



Areolojik kazıların başanlığını üstlenen arkeolog Mary Peteranna, "Tarihsel haritalardan bu oluşumun 19. yüzyıl ortasından önce gerçekleştiğini ve 1800'lerin başında Kaledon Kanalı inşa edilmeden önce kullanılan bir kil kaynağı alanı olduğunu söyleyebiliriz. O yıllarda inşaatlarda killi çamur kullanmanın olduğunu biliyoruz, Ancak şu kesin ki Banquo'nun Yürüyüşü denilen alan tören yolu ya da Tor Kalesi'ne giden bir  yol değil."

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar