Arkeologlar Guatemala’da bilinen en büyük Maya figürin atölyesini keşfetti

Arkeologlar Guatemala’da bilinen en büyük Maya figürin atölyesini keşfetti

Geçen yıl Mayıs ayında Guatemala'da Coban şehri yaylalarında kazı yapan ağır iş makinelerinin ortaya çıkardığı höyükte yapılan arkeoloji çalışmalarında şimdiye karar bilinen en büyük Maya figürin atölyesi keşfedildi.

2018 yılı Mayıs ayında Guatemala'da Coban şehri yaylalarındaki Kaminaljuyu Harabeleri yakınında inşaat kazısı yapan ağır iş makineleri o güne kadar bilinmeyen antik bir Maya höyüğünü ortaya çıkardı. Arkeologlar Aragon höyükte yapılan arkeoloji çalışmalarında şimdiye karar bilinen en büyük Maya figürin atölyesini keşfettiler.

1000 yıldan fazla süredir gömülü kalmış atölyede, Maya siyasi geleneklerinde muhtemelen büyük önem taşıyan karmaşık, seri üretim figürinler üretiliyordu.

Arkeolog Brent Woodfill ve arkadaşları Aragon adlı siteyi kazmadan önce drone ile inceledi.

Atölye inşaat yüzünden tahrip edilmiş olmasına rağmen, arkeologlar 400’den fazla figürin parçası ve bunları yapmak için kullanılmış kalıpları ortaya çıkartabildi. Ayrıca diğer herhangi bir Maya atölyesinde olduğundan çok daha fazla sayıda, binlerce seramik parçası da gün yüzüne çıktı.

Bu figürinler Maya siyasetinde ve ekonomisinde kilit bir rol oynamıştı. Liderlerin bu figürinleri, önemli ilişkileri güçlendirmek ve ilişkileri tanıtmak için müttefiklere ve öznelere verdiği düşünülüyor.

Aragon figürin atölyesi, arkeologların bölgede önemli bir şehir olduğunu düşündüğü tarihten çok öncesinde, yaklaşık MS 750 – 900 yılları arası aktifti.

Ayrıca bu atölye, Cancuén gibi yakındaki şehirlerin, Maya dünyasında 300 yıllık bir “çöküş” dönemine neden olan siyasi kargaşa içinde olmasına rağmen hayatta kalmış, hatta büyümüştü.

Bu durum, Aragon’un siyasi ve ekonomik gücün o kadar uzun ve bazen de acı verici bir geçiş döneminde, nasıl dönüştüğü konusunda önemli ipuçları saklayabileceği anlamına geliyor.

Science Mag. Lizzie Wade. 18 Nisan 2019 (Çeviri: Erman Ertuğrul - arkeofili.com)


Benzer Haberler & Reklamlar