Apollodoros

Apollodoros kimdir?

1. Apollodoros: MÖ 394. Atina’lı hatip ve siyaset adamı. Demosthenes’in çağdaşı, banker Pasion’un oğludur.

2. Apollodoros: MÖ 3. yy. Karystos’lu komedya yazarı.

Yazdığı 47 komedyadan beşi ödül almıştır. İlk oyununu yaklaşık MÖ 285’de yazdı. Latinceye uyarlanmış oyunları Menandros’tan etkilendiğini ortaya koyar. Oyunundaki komploları titizlikle planlaması karakteristik bir özelliğidir.

3. Apollodoros: MÖ 3. yy. İskenderiyeli hekim ve zoolog.

Başlıca eseri Zehirli Hayvanlar Üzerine Geç Antik Çağda farmakolog ve toksikologların sık başvurduğu bir kaynaktı.

4. Apollodoros: MÖ 140. Atina’lı bilgin. İskenderiyeli büyük alimlerin son kuşağındandır. Samothrake’li Aristharkos ’un öğrencisi oldu. Yaklaşık MÖ 146’da İskenderiye’den ayrılıp Pergamon’a gitti, son olarak Atina’ya yerleşti. Geniş bir ilgi alanı vardır, Yunan tarihindeki olaylara ilişkin eserler vermiştir, Troia’nın düşüşünden MÖ 110’a kadar geçen olayları, kişileri ve felsefe okullarını anlattığı eseriyle tanınır.

5. Apollodoros: MÖ 1. yy. Pergamon’lu hatip. Caesar tarafından, ileride ilk Roma imparatoru olacak olan Augustus’un eğitimi ile görevlendirilmiştir. O ve genç rakibi Gadara’lı Theodoros hakkındaki bilgilerimiz MS 3. yüzyılda yaşamış Seguerianus’a dayanır.

6. Apollodoros: MS 2. yy. Damascus’lu mühendis ve mimar. Yaşamının büyük kısmında imparator Traianus için çalışmıştır. Venus Tapınağı’nın mimarisini eleştirdiği için imparator Hadrianus ile ters düşmüş, sürgüne gönderilmiş ve MS 130’da idam edilmiştir. Yazdığı kısa bir eserden, Vitruvius gibi onun da daha önce askeri makineler alanında çalıştığı anlaşılıyor. Roma’daki Traianus Forumu ve Traianus Sütunu’nun tasarımını yaptığı sanılıyor.
 


Benzer Haberler & Reklamlar