Antoninus Pius, Tanrıça Luna ve yengeç burcu sembollü Roma sikkesi bulundu

Antoninus Pius, Tanrıça Luna ve yengeç burcu sembollü Roma sikkesi bulundu

İsrail'de sualtı arkeolojik araştırmasında, Roma imparatoru Antoninus Pius’un döneminde darp edilmiş astrolojide kullanılan zodyak sembollerinden yengeci betimleyen bronz sikke bulundu.

İsrail Antika Kurumu  Hayfa kıyılarında Roma Ay tanrıçası Luna'yı tasvir eden 1850 yıllık nadir bir bronz sikke bulunduğunu açıkladı. Madeni para, Luna'yı Yengeç burcunun bir tasvirinin üzerinde gösteriyor. Paranın diğer tarafında, saltanatı sırasında basıldığı Roma İmparatoru Antoninus Pius'un (MS 138-161) başı yer alıyor.

Kuzey İsrail’deki Hayfa çevresindeki sularda, üzerinde zodyak sembolü bulunan yaklaşık 2.000 yıllık bir Roma sikkesi bulundu. Sikke, ay tanrıçası Luna’yı ve Yengeç burcunu tasvir ediyor.

İsrail Eski Eserler Kurumu'nun Deniz Arkeolojisi Birimi, antik eserleri kıyı gelişiminden korumak için yaptığı bir araştırma sırasında parayı deniz tabanında buldu. IAA, madeni paranın tam olarak ne zaman kurtarıldığını söylemedi.

Birim yöneticisi Jacob Sharvit, İsrail kıyılarında ilk kez böyle bir madeni para bulunduğunu söyledi.

Bronz sikke, Mısır’ın İskenderiye kentinde, Roma imparatoru Antoninus Pius’un saltanatı sırasında basılmıştı ve günümüze kadar olağanüstü bir şekilde korunmuş olarak ortaya çıkartıldı.

Sikke bir tarafında, Roma’nın ay tanrıçası Luna’nın bir görüntüsü ve Yengeç burcunun sembolü bulunuyor; diğer tarafında ise Antoninus Pius’un portresi yer alıyor.. Sikkede ayrıca, Pius’un MS 138’den 161’e kadar uzanan saltanatının sekizinci yılında üretildiğini belirten “Sekiz Yıl” yazısı da yer alıyor.

İsrail Eski Eserler Kurumu’ndan yapılan açıklamaya göre, bu antik kalıntı, zodyakın 12 işaretini ve tam zodyak çarkını tasvir eden 13 sikkelik bir seriye aitti. 

MÖ 3. binyıl dolaylarında Mezopotamya’da ortaya çıkan astroloji, Roma kültürüne derinden yerleşmişti. Astrolojik tahminlerin otoritelerini yıkmak için kullanılabileceğini anlayan imparatorlar tarafından bazen şüphe ve düşmanlıkla karşılansa da, astroloji, Roma toplumunun tüm sınıfları arasında popüler bir uygulamaydı.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar