Antik kentteki arkeolojik kalıntılar için imar barışı isteyen bile olmuş!

Antik kentteki arkeolojik kalıntılar için imar barışı isteyen bile olmuş!

İmar Barışı olarak nitelendirilen imar affından istifade, kaçak yapıları yasallaştırmak isteyenlerin yanında, fırsattan istifade imar izni almak için akla zarar yöntemler kullanan uyanıklar olduğu ortaya çıktı. İnternet görseli ile imar izni isteyen de var, kartondan duvar yapıp, tele çamaşır asan da!

İmar Barışı'nda rekor başvurunun yapıldığı Antalya'da Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün mayıs ayı rakamlarına göre 145 bin 33 yapı kayıt belgesi düzenlendi. Yapı alanının dikkate alınarak hesaplanan belge için şimdiye kadar 1 milyar 144 bin 531 lira tahsilat yapıldı.

Vatandaşların yapı kayıt belgesi için e-devlet sistemi üzerinden yüklediği evrak ve fotoğraflarda uyanıklık yapmaya çalışan kişiler adeta yaratıcılıkta sınır tanımadı.

Bilgisayar ortamında 3D çizimle profesyonel şekilde olmayan yapıyı var göstermeye çalışan vatandaştan, amatörce photoshop yapmaya çalışarak binaya tabela ekleyen ve antik kentteki tarihi kalıntılar için yapı kayıt belgesi almaya çalışanlar tespit edildi. Vatandaşın uyguladığı bu yöntemler adeta 'pes' dedirtti.

Kartondan duvar yaptı, tele çamaşır astı
İmar barışından istifade etmeye çalışan uyanıklar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından tek tek tespit ediliyor. Özellikle Kaş'ta yapı kayıt belgesi almaya çalışan bir vatandaşın sisteme yüklediği fotoğrafta uyguladığı yöntem yetkilileri şaşırttı. Olmayan bir yapıyı varmış gibi göstermeye çalışan fırsatçı, kartondan duvar yaptı. Pencerelere perde süsü vermek için naylonla kapatan kişi, kapı kısmını da naylonla örttü. Fırsatçıyı ise fotoğrafta görünen gölgesi ele verdi. Ayrıca olmayan yapı da yaşanılıyormuş süsü vermeye çalışan fırsatçı, tele çamaşır asmayı ihmal etmedi.

İnternet görseli ile imar izni isteyen uyanıklar
Yapı kayıt belgesi almak için vatandaşın sıkça başvurduğu yöntemlerden biri ise internet görselleri oldu. Boş beyaz bir duvar görselini sisteme yükleyerek yapı kayıt belgesi almaya çalışan kişi yüklediği görselle şoke etti. Ayrıca Meltem Mahallesi'nde photoshop ile yapıya tabela ekleyen kişide kendini ele verdi. Siteme yüklenen fotoğraf ve mevcut yapı arasındaki fark hayretlere düşürdü.

En çok yapı kayıt belgesi alan ilçe Manavgat

En çok yapı kayıt belgesi alan ilçe yüzde 13,2 ile Manavgat oldu. Ardından Kepez ilçesi yüzde 12,7 ve Muratpaşa ilçesi yüzde 7,8'lik oranla birbirini takip etti. En az başvuru ise yüzde 0,3 ile İbradı ilçesinde yaşandı.

Antik kentteki tarihi kalıntılar için imar affına başvurdu

Fırsatçılar yaptığı ve görenleri hayrete düşüren bir başka başvuru ise Kumluca'da bir antik kentte ortaya çıktı. Tarihi kalıntılar için imar barışından yararlanmak isteyen bir kişi tespit edildi. Mucitlere taş çıkartan başvuruda tarihi bölgeye duvar çekilip çelik konstrüksiyon kullanıldığı ve kablolar çekilerek yapı kayıt belgesi için yapılan başvuru reddedildi. Aksu ilçesi ve Ermenek Mahallesi'nde ise çadırlar için yapı kayıt belgesine başvurular yapıldı. Tarla içindeki çadırlar için imar affından yararlanmaya çalışan kişilerin başvurusu iptal edildi.

Furkan Yazıcı - Sabah


Benzer Haberler & Reklamlar