Antep Gazilerinin savaş hatıraları Panorama 25 Aralık Müzesine bağışlandı.

Gaziantep'in, düşman işgalinden kurtuluş mücadelesine katılan gazilerin yakınları, aralarında istiklal madalyaları, Mustafa Kemal imzalı beratlar ve Mareşal Fevzi Çakmak imzalı takdirnamelerin de bulunduğu çok sayıda tarihi belge ve eşyayı, sergilenmek üzere, Panorama 25 Aralık Müzesine bağışladı.

"Antep Savunması"nda gazi olanların yakınları, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'i makamında ziyaret ederek, yıllardır özenle sakladıkları, kahraman dedelerine ait hatıraları, sergilenmesi için kentin kurtuluş günü olan 25 Aralık'ta açılacak müzeye hibe etti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, ziyarette yaptığı konuşmada, bütün gazi yakınlarına bağışları için teşekkür ederek, kentin kendiliğinden gazi olmadığını belirtti.

Bağışlanan eserlerin de yer alacağı müzenin, dünyanın en iyilerinden biri olacağına dikkati çeken Şahin, şunları kaydetti: "Müzedeki resimlerin tamamı yağlı boyayla yapıldı. Buranın gerçekten bir müze olabilmesi için, yaşanmışlıkları gençlerimize, çocuklarımıza anlatabilmemiz için bu eserlere ihtiyacımız var. Bu şehir büyük bir kültür ve tarih şehri. Gazi şehir, ensar şehir. Herkesin evinde şehidi, gazisi varsa, ona ait eşyaları da var. Bu eserleri bizim güvenli bir noktada teşhir etmemiz, yaşatmamız, iyi anlatmamız gerekiyor. Gelin bunu büyütelim. Her evinde bir şehidi olan Gaziantep'in müzesine sahip çıkalım. Herkes evindeki eserleri bizimle paylaşsın. Altına ismini yazarak müzemizde sergileyelim. Bu konuda iki milyon kardeşime sesleniyorum, lütfen bu çağrımıza kulak versinler, kendi evlerinden daha güvenilir bir ortamda, ailelerinin iftihar ettiği geçmişi geleceğe taşımak için bu eserleri bizimle paylaşsınlar."

Panorama 25 Aralık Müzesi Tarih Kurulu Başkanı Bekir Sıtkı Severoğlu da Antep gazileri ve şehitlerinin ellerinde bulunan materyalleri müzeye kazandırmak için çağrıda bulunduklarını, bugün o çağrının karşılık bulduğunu söyledi.

Antep Savunması gazilerinden Ökkeş Kuranel'in torunu Aykut Kuranel'in dedesinin istiklal madalyasını ve beratını müzeye bağışladığını ifade eden Severoğlu, savunmanın en önemli kahramanlarından "Yıldırım Kamil"in torunu Kamil Gereçci'nin de dedesinin Mustafa Kemal imzalı istiklal madalyasını ve beratı ile 14 orijinal belgeyi müzeye hibe ettiğini kaydetti.

Severoğlu, gazilerden "Nalbant Hasan Çavuş"un oğlu Abdulcebbar Demirkan ve torunu Fatih Demirkan'ın Mustafa Kemal imzalı istiklal madalyası ve beratını, Fevzi Severoğlu'nun da gazi Mehmet Severoğlu'na ait 1900'lü yılların başında yapılmış bir tabancayı müzeye bağışladığını bildirdi.

Allah bizimledir yazan kılıç

Kendisinde bulunan bir topçu subayına ait, üzerinde "Allah bizimledir" yazan kılıcı müzeye hibe ettiğini belirten Severoğlu, "Allah bizimle yazısının bir hikayesi var. Sarımsak Tepe'de bu savunmanın kahramanlarından Karayılan şehit olmuştu. Onun şehit olduğu yerde 'Allah bizimledir' parolası kullanılıyormuş." dedi.

 Zuhal Kocalar -  Rıdvan Korkulutaş - AA

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar