Antalya Akseki'de 176 yıllık konak müze olacak

Akseki ilçesinde bulunan 176 yıllık tarihi konak, müzeye dönüştürülecek.

ANTALYA:  Akseki Belediyesi Plan Proje Müdürü Mimar Hakime Yılmaz,  1840 yılında Aksekili Hacı Hüseyin Efendi tarafından yaptırılan konağın torunları tarafından Türkiye Diyanet Vakfına yıllar önce bağışladığını anlattı.

Konağın müze yapılması için Diyanet Vakfı ile protokol yapılarak Belediyeye kazandırıldığını anlatan Yılmaz, halk arasında "Müftülük Evi" olarak bilinen ve sivil mimari örneği olarak tescilli olan binanın projelerinin yüksek lisans tezi olarak hazırlandığını söyledi.

Koruma kurulu onay sürecinin tamamlanmasının ardından Valilik Yatırım Koordinasyon Müdürlüğünden sağlanan kaynakla restorasyon işlemlerinin tamamlandığını belirten Yılmaz, şöyle konuştu:

"Akseki'nin geleneksel yaşam tarzını ve kültürünü sergileyen Akseki Etnografya Müzesi olarak teşhir ve tanzim çalışmalarına başladık. Bu çalışma kapsamında öncelikle yapının nitelikli tüm ahşap elemanları temizlendi. Açık alan düzenlemeleri yapıldı. Binanın etnografya müzesi olarak kullanılmasına yönelik mekansal tamamlamaları tespit edildi. Yöreden malzeme temini çalışmalarımız sürüyor."

Yılmaz, ilçede başta Akseki merkez olmak üzere Sarıhacılar, Belenalan, Bucakalan, Büyükalan ve Cevizli mahallelerinin Akdeniz bölgesinin geleneksel konut dokusunu yansıtan özellikleri nedeniyle koruma projesine yoğunluk verdiklerini kaydetti.

Müzede Akseki'nin geleneksel yaşam kültürünü yansıtan, sosyal ve ekonomik hayatı hakkında bilgi veren sergilemelerin yer alacağını anlatan YIlmaz, yaklaşık 4 ay içinde müzenin hizmete açılacağını ifade etti.


AA Abdullah Çatlı 


Benzer Haberler & Reklamlar