Ana Tanrıça Kibele Heykeli'nin Ordu'ya dönüşü 2 yıl sürebilir

Ana Tanrıça Kibele Heykeli'nin Ordu'ya dönüşü 2 yıl sürebilir

Ordu Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, Türkiye’de arkeoloji kazılarında ilk kez yerinde bulunan ana tanrıça Kibele heykelinin restorasyon çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu ancak Ordu’ya gelişinin 2 yılı bulabileceğini söyledi.

Kurul Kalesi’ndeki kazı çalışmalarının kendilerine heyecan veren sonuçlar verdiğini belirten Ordu Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, “Bilindiği üzere burada yapılan kazı çalışmalarında 2016’da 2 bin 100 yıllık olduğu tahmin edilen Ana Tanrıça Kibele heykeli bulunmuştu. Kibele’nin tahtta otururken tasvir edildiği 1 metre 10 santim yüksekliğindeki heykel, Türkiye'nin dikildiği yerde bulunan ilk eseri. Kibele’nin restorasyonu devam ediyor. Çok hassas bir çalışma yapılıyor. O yüzden çalışmalar zaman alıyor. Hatta restorasyon için kullanılan malzemelerin yurt dışından geliyor oluşu da restorasyonun zaman almasında bir diğer etken” dedi.

Kibele Heykeli'nin restorasyon çalışmaları İstanbul’da yapılıyor.

Kibele’nin restorasyon çalışmalarının Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bünyesindeki uzmanlar tarafından yapıldığını aktaran Toparlak, “Restorasyon çalışmaları İstanbul’da yapılıyor. Hatta çalışmaların büyük oranda sonuna gelindiğini ifade edebilirim. Bu ay sonunda çalışmaların tamamlanabileceğini düşünüyorum. Kibele Karadeniz’de bu haliyle bulunan da ilk eser. O yüzden taşıdığı değer gerçekten çok büyük. Biz bunun Ordu’nun tanıtımı ve turizmi açısından büyük sonuçlarını olacağını değerlendiriyoruz” şeklinde konuştu.

Ordu’nun modern ve çağdaş bir arkeoloji müzesi olacak

Restorasyon çalışması tamamlansa bile Kibele’nin Ordu’ya gelişinin hemen mümkün olmayacağını aktaran Toparlak, “Çünkü zarar görmemesi için çok dikkatli olmak gerekiyor. Ordu’da şu anda bu kadar önemli bir eseri sergileme imkânımız maalesef bulunmuyor. Ancak bilindiği üzere Ordu’ya bir müze kazandıracağız. Müzenin projesi bitti ve teslim edildi. Yakında bu müzenin inşaat ihalesine çıkıyoruz. Allah nasip ederse Kibele’yi Kurul Kalesi’nden çıkan diğer eserler ile birlikte bu müzede özel bir ortamda sergilemeyi düşünüyoruz. Kısmet olursa 2 yıl sonra bahçesi ile birlikte Ordu’nun modern ve çağdaş bir müzesi olacak. Bu müzenin sadece 6 bin metrekare kapalı alanı olacak. Bu haliyle de bölgenin en büyük müzesi olacak diyebiliriz” diye konuştu.

Hasan Cem Özey - OrduOlay.com


Benzer Haberler & Reklamlar