Amyntas

Amyntas kimdir?

1. Amyntas III:  MÖ 370. MÖ 393-370 arasında hüküm sürmüş Makedonya kralı.

Illiria ve Dardania kentlerinin oluşturduğu Khalkidikia Birliğinin saldırılarına karşı koydu, güçlü komşuları ile ittifak yaptı.

Dış politikada kurnazca davrandı. Bu sayede oğlu Philippos II zamanında güçlü Makedonya devletinin ortaya çıkmasını sağlayan koşulları yarattı.

Büyük İskender'in dedesi, Euridike’nin eşidir.

2. Amyntas: MÖ 25. Anadolu’da Roma’ya bağlı Galat kral. Kastor’un halefidir. Kastor’dan önceki Galat kralı Deiotaros’un yazmanlığı görevinde yöneticilik ve kumadanlık yeteneğini kanıtlamış biriydi.

Deiotaros’un MÖ 39’daki ölümünden sonra Partların Anadolu’ya yayılmalarını önlemek için Marcus Antonius tarafından kendisine Lykaonia bölgesinde toprak verilmiştir.

MÖ 37/36’da Kastor’un ölümünden sonra tahta geçmiş, Anadolu’nun en önemli yöneticisi durumuna gelmiştir. Actium Deniz Savaşı’ndan önce Marcus Antonius’un tarafındaydı fakat çarpışmadan hemen önce onu terk etti. Bu desteği sayesinde Octavianus onun krallık yetkisini tanıdı, sınırlarını genişletti. MÖ 25’te Isauria’da yerel kavim Homanadlar ile savaşırken öldürüldü.

Galat liderler içinde yerel Kelt adı taşımayan ilk kişidir. Deiotaros’un izinden giderek, Galatlar için çok yeni uğraşlar olmasına karşılık, hayvancılık ve tarıma büyük önem verdi.

Ölümünden sonra ülkesi Galatya adıyla Roma eyaleti oldu.
 


Benzer Haberler & Reklamlar