Amasya Milli Mücadele Müzesi ve Kongre Merkezi

Amasya Milli Mücadele Müzesi ve Kongre Merkezi

Amasya Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi ve Kongre Merkezi

Saraydüzü Kışlası, ilk olarak Osmanlı Devleti döneminde, Amasya Merkez Saraydüzü olarak bilinen mevkide 1898 yılında inşasına başlanmış ve 1901 yılında inşası bitirilerek Kışla-i Hümayun adıyla hizmet vermiştir. Saraydüzü Kışlası birimleri, geçirmiş olduğu depremler nedeniyle hasar görmüş ve sonrasında harap olarak yıkılmıştır.

Atatürk'ün 12 Haziran 1919 tarihinde silah arkadaşlarıyla birlikte Amasya'ya gelerek 22 Haziran 1919 tarihinde Ulusal egemenliğe dayanan, tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti' nin temellerini oluşturan Amasya Genelgesi'ni deklare ettiği Saraydüzü Kışlası 1944 tarihinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle hasar görmüş bina daha sonra tamamen yıktırılmıştır.
Türkiye Tarihi açısından önem arz eden bu binanın tıpkısının yeniden inşa edilmesi için Amasya Saraydüzü Kışla Binası Kültür Merkezi ve Milli Mücadele Müzesi Genel Müdürlüğümüz ve Amasya Valiliği ile yapılan ortaklaşa çalışmalar sonucunda tamamlanarak 12.06.2009 tarihinde açılmıştır.

Binanın hizmete girmesiyle birlikte uluslararası çaptaki sempozyum, konferans, sergi gibi organizasyonlara ev sahipliği yapabilmektedir. Bina içerisindeki 340 kişi kapasiteli çok amaçlı salonda ise tiyatro, şiir dinletisi, Cumhuriyet Resepsiyonu ve benzeri programlar burada gerçekleştirilebilecektir.

Ayrıca binanın giriş katında bulunan 200 m2 olan Milli Mücadele Müzesinde ışıklı bilgi panoları, balmumu heykelleri ve eser vitrinleriyle Türkiye Cumhuriyeti' nin temellerini oluşturan Amasya Genelgesi'ni anlatıldığı müze mevcuttur.

Gişeler müze kapanış saatinden yarım veya bir saat önce kapanmaktadır.

Adres: AMASYA

Tatil Günleri 

Giriş Ücreti 5 TL

Ziyaret Saatleri
Yaz Dönemi 09:00 - 19:00
Kış Dönemi 08:00 - 17:00

Hizmetler
 


Benzer Haberler & Reklamlar