Alibeyköy Ortaokulu öğrencileri, Kültürel Miras sunumları ile takdir topladılar

Alibeyköy Ortaokulu öğrencileri, Kültürel Miras sunumları ile takdir topladılar

İstanbul'un kültürel, tarihi ve turistik mekanlarını Geçmişten Geleceğe Adım Adım Projesi çerçevesinde kendi aralarından seçtikleri rehberlerle gezen Alibeyköy Ortaokulu öğrencileri, gezdikleri alanları görmekle yetinmediler, hakkında bilgi derlediler, sunum hazırladılar ve kendilerini izleyenlere "mâşallah, bu gençler gelecekte kültür mirasını korumaya hazır" dedirttiler..

1998 yılından bu yana Türkiye'de mimari, arkeolojik ve çevresel kültür varlıklarını korumak, yaşatmak, gelecekle bağlantısını kurmak amacıyla hizmet veren Tarihsel Çevre ve Yapı Korumacıları Derneği, 2021-2022 Eğitim Öğretim Döneminde Alibeyköy Ortaokulu ile gerçekleştirdiği ortak çalışmayla, pek çok okul ve Sivil Toplum Kuruluşu için örnek teşkil edecek başarılı bir projeye imza attı. 

KENDİ KENDİLERİNE REHBERLİK ETTİLER

Tarihsel Çevre ve Yapı Korumacıları Derneği'nin Eyüp Belediyesi'nin katkılarıyla hayata geçirdiği "Geçmişten Geleceğe Adım Adım” başlıklı projesi çerçevesinde, ulaşım ve yemek imkanları karşılanan Alibeyköy Ortaokulu öğrencileri, İstanbul'un tarihi ve turistik kültürel mekanlarını gezerek, mekanlarla ilgili bilgileri yerinde kendi kendilerine öğrendiler. Gezilerin önemli özelliğinden biri mekanlarda rehberlik yapan isimlerin öğrencilerden oluşmasıydı. Rehberlik için önceden mekanla ilgili bilgi toplayan öğrenciler, gezi esnasında edindikleri bilgileri arkadaşlarına aktardılar. 

HAZIRLADIKLARI SUNUMLARLA KONFERANS VERDİLER

Gezilen her mekan sonrası öğrenciler birer sunum hazırlayarak, gezdikleri, gördükleri yerleri ve öğrendikleri bilgileri okulun konferans salonunda öğretmen ve diğer öğrenci arkadaşları ile konuklara aktardılar. Öğrencilerin slaytlar ve videolarla zenginleştirdiği sununlardaki bilgilerin içerik zenginliği kadar, sunumları seslendiren öğrencilerin diksiyon ve dil becerileri de onları dinleyenlerden takdir topladı.

Tarihsel Çevre ve Yapı Korumacıları Derneği her gezi ve konferansa imza atan öğrencilere katılım belgesi ve kitap hediye ederek, onlara gelecekte unutamayacakları birer hatıra sunmuş oldu.

Dernek; Aşiyan müzesi gezisine katılan öğrencilere Tevfik Fikret kitapları, Mimar Sinan Türbesi ve Vefa Bozacısı gezisine katılanlara Mimar Sinan kitabını, Pera Müzesi gezisinde katılanlara Osman Hamdi Bey- Bir Osmanlı Aydını kitabını,  İstanbul Arkeoloji Müzeleri gezisine katılanlara  İstanbul Arkeoloji Müzesi kitabını hediye etti. Gezilen mekanlar arasında Miniatürk de yer aldı.

Proje kapsamında son olarak 29 Nisan 2022 tarihinde düzenlediğimiz Arkeoloji Müzesi Gezisi’ne katılan Alibeyköy Ortaokulu öğrencileri, 17 Mayıs 2022 tarihinde okullarında gezi ile ilgili sunum yaptılar. Öğrenci sunumlarının yapıldığı etkinliğin özel konuğu Arkeolog Nezih Başgelen, öğrencileri hayranlıkla dinlediktn sonra onlara kültürel mirasla ilgili anılarını aktardı. Başgelen, çevresinde bir sevgi yumağı oluşturan öğrencilere yaz tatilinde gittikleri yerlerdeki kültürel miras eserlerinin resimlerini çekmelerini ve onlarla ilgili bilgileri paylaşmalarını tasviye etti.

Okul müdürü Taylan Özbek ve öğretmenler, Tarihsel Çevre ve Yapı Korumacıları Derneği Yönetim Kurulu Başkan Deniz Alkan  ve yönetim kurulu üyesi Hatice Karakaya ile öğretmen Mustafa Özvural’ın katıldığı etkinlikte Türkev-Türkiye Tarihi Evleri Koruma Derneği yönetim kurulu üyesi Gönül Tarhanlı ve  Arkeoloji Haber’den Yaşar İliksiz de salonda davetliler arasında yer aldı. 

Öğrencilerin bilgi, yetenek ve sunum becerlleri yanı sıra Türkçe'yi kullanmadaki başarıları ve diksiyonda hata yapmamaları salondakilerden takdir toplarken, "Bu gençler bu bilinçle büyür ve kabiliyetleri desteklenirse, Türkiye'nin kültürel mirasının gönülleri bekçileri olmaya hazırlar" dediler.


Benzer Haberler & Reklamlar