Alanya Kültürel Miras Rotası, Alaaddin Keykubat'ın izinde

Likya Yolu, Karya Yolu, Frig Yolu, Evliya Çelebi Yolu, Hz. İbrahim Yolu gibi Alanya'nın da turistleri cezbedecek yol projesi için çalışmalar sürüyor. Alanya Kültür Rotası Yürüyüş Yolu projesinin rotası, Alaaddin Keykubat'ın fetih rotasından ilham aldı.

Alanya Sanayici ve İşadamları Derneği (ALSİAD) ve Antalya Kültürel Miras Araştırmacıları Derneği (ANKA)’nın ortak yürüttüğü “Alanya Kültürel Miras Rotası” projesinin tanıtımı ALTSO da yapıldı

Yoğun bir davetli katılımı ile yapılan lansmana Alanya Kaymakamı Mustafa Harputlu, Alanya Belediye Başkan Yardımcısı Ali Yenialp, ALTSO Başkanı Mehmet Şahin, Alanya’daki tüm STK temsilcileri ve yöneticileri, Alaaddin Keykubat Üniversitesi öğretim üyeleri ve tüm ALSİAD üyeleri katıldı.

ANKA Yönetim Kurulu başkanı Arkeolog-Rehber Dr. Selda Baybo’nun sunumunu yaptığı proje davetliler tarafından ilgiyle karşılandı.

Baybo, “Alanya Kültür Rotası Yürüyüş Yolu Alaaddin Keykubat tarafından Alanya’nın fethi için takip edilen güzergah Bozkır-Şarapsa Han İpek Yolu’nun bir parçasıdır ve iki bin yıldır kenti iç bölgelere bağlamaktadır. Mahmutlar-Demirtaş üzerinden Hadim’e ulaşan tarihi yol ise Alanya’nın doğusunun, yani bugünkü Demirtaş ve Gazipaşa bölgelerinin iç kesimlerle ulaşımını sağlamaktadır. Bu kısım diğer yollara göre daha az incelenmiştir. Alanya’nın doğusuna inen bu yolun Sapadere ve Karapınar arasındaki tespit ettiğimiz önemli mevkileri sırasıyla Sorgun Han, Katırizi, İncirkırı Hanı, Örüce Han, Seyir Kaşı, Efenin Hanı, Çaltı Yokuşu ve Kaplan Han olarak adlandırılmaktadır. Yaklaşık 150 km’lik bir alanı kapsar. Toplamda 270 km’lik bir yoldur” dedi.

ALSİAD yönetim kurulu başkanı Akın Tabaklar açılış konuşmasında, “Yaklaşık 20 yıldır Anadolu’nun farklı bölgelerinde tespit edilen ve aktif olarak alternatif turizme hizmet eden 17 kültür rotası bulunmaktadır. Bu kültür rotalarının 18’incisini Alanya Kültürel Miras Rotası olarak bu proje ile hayata geçirmek üzere yola çıktık. Amacımız ALSİAD olarak şehrimizin değerini ve buna bağlı olarak ekonomik gücünü artırmak üzere alternatif turizmi hayata geçirmek doğa ve kültür tutkunları için alternatif Turizm seçeneğini Alanya’da arttırmak ve yaşatmak istiyoruz” diye konuştu.

Tabaklar, “Dünyada farklı uygulamaları bulunan eko-kültürel turizm faaliyetlerinden Türkiye’de şimdilik en çok tatbik edileni somut ve somut olmayan kültürel miras varlıklarını bünyesinde barındıran kültürel miras rotalarıdır. Antik ve modern öncesi ulaşım güzergahlarının doğal ve kültürel çevresi korunmak suretiyle oluşturulan bu rotalar dört mevsim boyunca ziyaretçileri spor/kamp amaçlı kullanımlarına açılmakta, Ulusal ve uluslararası etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır. Antalya’da “Likya Yolu/Lycian Way”, Muğla’da “Karya Yolu/Carian Way”, Eskişehir’de “Frig Yolu/Phrygian Way”, Simav-Kütahya-İzmit arası “Evliya Çelebi Yolu/Ottoman Pilgrim’s Way”, Urfa’da “Hz. İbrahim Yolu/ Abrahams Path” bu yollar arasında iyi bilinen birkaç örneği oluşturmaktadır. Likya yolu yıllık 30.000 ziyaretçi ağırlamaktadır. Önerilen proje, ulusal ve uluslararası fuarlarda ve ilgili tanıtım broşürleri, harita ve kitapçıklarda bugüne değin kendisine yer bulamamış olan Alanya Kültürel Miras Rotası’nın arazi ve arazi sonrası tamamlanarak bu birikime eklemlenmesini amaçlamaktadır. Başka bir deyişle, “Alanya Kültürel Miras Rotası” projesi, Antikçağlardan Selçuklu’ya ve Osmanlı’dan günümüze değin Alanya’nın iktisadi, siyasi, beşeri ve toplumsal yaşamında belirleyici bir öneme sahip olan yol ağları ile çevresindeki doğal ve kültürel peyzaj değerlerinin kayıt altına alınarak kamu ortak çıkarı perspektifinde yeniden kullanımını amaçlar. Bu bağlamda projenin asli hedefi Alanyalıların sahiplendiği özgün kültürel değerlerinin “doğasına, kültürüne ve geçmişine saygılı” bir turizm anlayışıyla hayata geçirmesine dönük arayışlara yardımcı olmaktır.

Alanya’nın Selçuklu ve Türkmen boyları tarafından kullanılan göç ve kervan yolları bu projenin konusunu oluşturur. Proje, söz konusu antik yol ağları ve çevresindeki doğal – kültürel miras varlıklarının modern teknolojinin sunduğu olanaklar aracılığıyla kayıt altına alınarak korunmasını, ardındansa yerli ve yabancı ziyaretçilere tanıtılmak suretiyle yaşatılmasına dönük çabalara destek olmayı amaçlar. Alanya Kamu kurum ve kuruluşlarıyla paylaştığımız bu proje ile deniz, kum, güneş turizminden farklı olarak, doğamız, kültürümüz ve tarihimizi en iyi şekilde tanıtmak ve bunu inovasyona çevirmek mümkün olacaktır. Bu projenin Kaymakamımız Mustafa Harputlu tarafından çalışmaların koordine edileceği ve Alanya Belediyemiz, Ticaret ve Sanayi Odamız ve özellikle Turizm sektörüne yakın olan STK’lar tarafından sahiplenilerek bu toplantıdan bir sonuç bildirisi çıkmasını arzu etmekteyiz. Alanyamız yararına yapılacak tüm sosyal sorumluluk projelerine her zaman olduğu gibi bundan sonra da destek vermeye devam edeceğiz” diyerek sözlerini noktaladı.

Proje sunumunun ardından proje Uzmanı Dr. Meral Sayın, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölüm Başkanı Doç.Dr. Güneş Yılmaz ve Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç.Dr. Mehmet Ak projenin Alanya Kültür Mirasının ortaya çıkarılması ve yaşatılmasına katkılarının son derece önemli olduğunu ifade ettiler. Özellikle yörük kültürünün tanıtılması yönünde vurgu yapan Doç. Dr. Mustafa Ak, “Ben bir yörük çocuğu olarak kültürümün yaşatılmasını ve doğru bilinmesini arzu ediyorum. Bu anlamda proje Alanya için son derece önemlidir. Bizler de akademisyenler olarak projenin hayata geçirilmesi için çalışmalarımızı yapacağız” dedi.

ANKA yönetim kurulu başkanı Dr. Selda Baybo ve yönetim kurulu üyeleri Arkeolog-Rehber Ümit Işın, A.Ü Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökhan Tiryaki ve Arkeolog-Müzeci Aysel Ovalıoğlu katılımcıların yönelttiği sorulara açıklık getirerek projenin tamamlanma süresi ve mali boyutu konusunda bilgilendirmede bulundular. Alanya’nın Kültür turizmi açısından önemli olan bu projeye ALTİD, ALTAV, Skal, Rotary, Kent Konseyi, ve TÜRSAB yöneticileri başta olmak üzere tüm STK temsilcileri desteklerinin tam olduğunu dile getirdiler.

www.gercekalanya.com


Benzer Haberler & Reklamlar