Alabanda (Araphisar) Antik Kenti - Aydın

Alabanda (Araphisar) Antik Kenti - Aydın

Alabanda (Araphisar) Antik Kenti

Alabanda antik kenti Aydın İli, Çine İlçesi, Doğanyurt köyü sınırları içerisinde bulunmaktadır. Alabanda antik kentinin üzerinde bulunduğu Araphisar Doğanyurt köyü nün bir mahallesidir. Kent Çine Çayı’nın (Marsyas) 4 km. batısında Karadağ’ın uzantıları olan iki tepenin yamacına, kuzeyde Çine Ovası’na doğru yayılmıştır. Alabanda’nın yolu asfalt olup, antik kentin ortasından geçerek Alinda’ya ulaşmaktadır.

Alabanda adı Karia dilinde Ala (at), banda (yarış) anlamına gelen kelimelerden türemiştir. Bizanslı tarihçi Stephanos, Kral Kar’ın oğlu Alabandos’un bir at yarışını kazanması nedeniyle kente Alabanda adının verildiğinden söz etmektedir. Çiçero ise Tanrılar Dünyası isimli eserinde kentin adını Kar tanrısı Alabandos’tan aldığını söyler. Daha sonra Büyük İskender’in Anadolu’ya gelişinde adından söz edilmeyen Alabanda hakkındaki ilk bilgileri M.Ö. 3. yy. sonlarında öğreniyoruz. Buna göre Seleukos Kralı kente Khrysor Antiokhia adını verir. Delphi’de bulunan bir yazıtta III. Antiokhos’un isteği üzerine Amphiktion Meclisi tarafından Alabanda’nın dokunulmazlığı konusunda karar alındığı ve bu karar gereğince, kentin Zeus Khrysaoeos ve Apollon İsotimos’a adandığı belirtilmiştir.

Makedonya Kralı V. Philppos (M.Ö. 222-175) tarafından Alabanda kenti M.Ö. 190 yılındaki Magnesia savaşından önce tahrip edilir. Bu savaştan sonra Alabanda M.Ö. 188 yılında yapılan Apameia Barışı ile Lykia ve Karia’nın Rhodos III. Antiokhos III. Antiokhos egemenliğinde kalması sonucu doğal olarak onlarla aynı akibeti paylaşır. Ancak Rhodos kentte pek etkili olamaz, yalnızca Helios rahibi bulundurur. M.Ö. 167 yılındaki Mylasa Rhodos savaşında Alabanda özgür bir kent gibi davranarak Rhodos’karşı Mylasa yanında savaşır. Romalı tarihçi Luvius 170 yılında Alabandalıların Roma’ya elçilerle 23 kg. ağırlığında altın bir taç ve çok sayıda hediye gönderdiklerinden söz eder. Alabanda’nın ilk para basımı kentin Antiokheia Khrysaoreus olmasından kısa bir süre önce M.Ö. 3. yy.da başlamıştır. Zaman zaman para kesimi durdurulsa da Roma İmparatorluk döneminde de devam etmiştir. Paralar üzerinde uçan at (Pegasos) kabartmaları bulunmaktadır. Olasılıkla uçan at kentin kuruluş mitiyle ilgilidir.

M.Ö. 70 yılında Roma’nın Anadolu’ya tamamen egemen olmasından sonra Alabanda III. Antiokhos 21. kent olarak Asya eyaletine katılır. M. Antonius tarafından M.Ö. 48 yılında Ephesos’un eyalet başkenti ilan edilmesi ile bölge başkenti olur ve Miletos, Piriene, Tralleis ve Nysa buraya bağlanır.

Alabanda M.Ö. I ve M.Ö. II yy.larda Roma ile iyi ilşkiler içinde olmuştur. M.S. 22 yılında da Tiberius kente yeniden dokunulmazlık (asyle) hakkını vermiştir. Strabon; kentin oldukça zengin halkının eğlenceye düşkün ve kentte arp çalan pek çok kız olduğundan söz eder.

Alabanda M.S. 4. yy.da Bizans hakimiyetine girmiş ve sonrasında Aphrodisias metropolitliğine bağlı piskoposluk merkezi olmuştur. XI. yy.da Türk egemenliği altındaki kent Haçlı seferleri ile yeniden el değiştirir. Ancak 1280’den beri Türklerindir. Alabanda da ilk defa 1905-1906 yıllarında Ethem Hamdi Bey tarafından kazılar yapılmıştır. Alabanda antik kentinin arkeoloji dünyasına ve turizme kazandırılması için 1999 yılından itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izinleri ile Aydın Müze Müdürlüğü başkanlığında kazılar yapılmaktadır.

 

Konum: 

Şehir: AYDIN

Tatil Günleri

Giriş Ücreti 5 TL

Ziyaret Saatleri
Yaz Dönemi 09:00 - 19:00
Kış Dönemi 08:00 - 17:00

Hizmetler
 

 

Alabanda: Aydın’ın Çine ilçesinin Araphisar Köyü’nde yer alan kent. *Step^ nos Byzantinos, kral Kar’ın, oğlu Alabandos’un bir at yarışını kazanması rine kente bu anlama gelen Alabanda adını verdiğini söyler. Kentin adm^ nd’ harfleri buranın yerli ve eski bir kent olabileceğini düşündürür. Ad*
Alalia
kez ’Kserkses’in MÖ 480’deki seferi sırasında geçer. MÖ 3. yüzyılın sonlarında Seleukosların eline geçti. Makedonya kralı *Philippos V’ün 'Karya seferi (MÖ 201-197) sırasında yağmalanan Alabanda MÖ 190’daki *Magnesia Muharebesinden sonra Rodoslulara bırakıldıysa da, bu bağımlılığı tam olarak kabullenmemiş, *Mylasa ile birlikte Rodos’a savaş açarak özgürlüğünü kazanmıştır. Roma Döneminde kötü yönetim yüzünden MÖ 51’de kentin Romalı banker Cluvius’a büyük borcu vardı. *Strabon Alabanda’nın zengin bir kent olduğunu ve şehirdeki bütün kızların harp çaldıklarını yazar (Geo, XIV.2.26). Heredotos’un “Frigya’da büyük bir kent” şeklinde bahsettiği (Hist, VIII. 136) kent aynı isimde başka bir yerleşim olmalıdır zira hiçbir dönemde Frigya’nın sınırları bu denli güneybatıya uzanmamıştır. Ağ yapımında kullanılan keneviri ile ünlü olan Alabanda’daki *Apollon Tapınağı’nda ilk kazı çalışmaları 1905-6 yıllarında Halil Ethem Bey tarafından gerçekleştirilmiştir


Benzer Haberler & Reklamlar