Aizanoi'deki arkeoloji kazılarında yeni Afrodit ve Dionysos başları bulundu

Aizanoi'deki arkeoloji kazılarında yeni Afrodit ve Dionysos başları bulundu

Kütahya'daki arkeoloji kazılarında bulunan Antik Yunan Mitolojisinin Güzellik Tanrıçası Afrodit ile Şarap Tanrısı Dionysos'a ait heykel başlarına yenileri eklendi.

Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti'nde, Koca Çay'da yürütülen kazı çalışmalarında, mitolojide aşk ve güzellik tanrıçası olarak bilinen Afrodit'in heykel başının ikincisi, şarap tanrısı Dionysos'un ise üçüncü heykel başı gün ışığına çıkarıldı.

ANTİK HEYKEL BAŞLARI 3 NOLU KÖPRÜNÜN ALTINDAN ÇIKTI

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ndeki antk kentteki arkeoloji kazılarına başkanlık eden  Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun, "Antik dönemde "Penkalas" olarak bilinen Koca Çay üzerindeki antik köprülerde yaptığımız çalışmalar 2021 yılından beri sürüyor. Biz bu çayda Roma İmparatorluğu döneminden kalma 4 mermer köprünün var olduğunu biliyoruz. Geçtiğimiz yıllarda bu 4 köprüden 2'sinin restorasyonu yapıldı ve bugün ziyaret edilebilir hale geldi. Kazı çalışmasının sonlandırıldığı "3 No'lu Köprü"nün  kalıntıları arasında çeşitli mermer bloklarla karşılaştık. 3 gözlü  köprü sel suları nedeniyle çökmüşi Köprünün enkazını kazarken çok sayıda heykel parçalarını gün yüzüne çıktı. Bu sezon bizi heyecanlandıran en önemli gelişme; mitolojide aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit heykel başı ile şarap tanrısı Dionysos heykel başının yenilerini ortaya çıkarmamız oldu. Çayda bugüne kadar yaptığımız kazı çalışmalarında 100'ü aşkın heykel parçasıyla karşılaştık. Bulunan başların bazılarının 2-3 metre uzunluğundaki heykellere ait olduğu anlaşılmaktadır. İlkini 3 yıl önce ortaya çıkardığımız bu heykel başları oldukça güzel korunmuş vaziyette. Yaptığımız kazı çalışmalarında, toplamda 2 Afrodit, 3 Dionysos heykel başını çıkarmayı başarmış olduk." dedi.

BAŞLARA AİT TORSOLAR PARÇALANMIŞ OLARAK BULUNABİLİYOR

Torso olarak adlandırılan heykel gövdelerinin ise  parçalanmış halde bulunduğunu bildiren Coşkun, antik kentte geçen nisanda başlayan kazı sezonunu bu ay sonlandıracaklarını sözlerine ekledi.

Muharrem Cin - AA


Benzer Haberler & Reklamlar