Aizanoi'de Kibyra Antik Kenti'ndeki antik çeşmenin bir benzeri bulundu

Aizanoi'de Kibyra Antik Kenti'ndeki antik çeşmenin bir benzeri bulundu

Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti'nde Roma dönemine ait şadırvan benzeri çeşme kalıntısı gün ışığına çıkarıldı. Kazı Başkanı Arkeolog Prof. Dr. Gökhan Coşkun yuvarlak planlı 5 metre 20 santimetrelik çapa sahip böylesine bir yapının Aizanoi'de bugüne kadar ilk kez bulunduğunu, Anadolu'da benzer örneğinin Burdur'daki Kibyra Antik Kenti'nde yer aldığını belirtti

UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne 2012'de dahil edilen, Anadolu'daki en iyi korunmuş Zeus Tapınağı'na ev sahipliği yapan  Aizanoi antik kentindeki arkeoloji kazıları, agora (çarşı), Penkalas Çayı (Koca Çay) ve tiyatroda alanlarında  Kütahya Valiliğinin desteğiyle, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) tarafından DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun başkanlığında sürdürülüyor. 

Burdur'daki Kibyra Antik Kenti'nde bulunan çeşmeye benziyor

Bu kazı sezonunun en önemli bulgularından birinin ise yaklaşık 2 bin yıllık çeşme olduğunu aktaran Coşkun, şunları kaydetti: "Kalıntılar, agoranın avlusunun kuzeydoğu köşesinde açığa çıkardığımız yuvarlak planlı bir nymphaion (çeşme) yapısına ait. Bu tarz mimari kalıntılar arkeolojik kazılarda sürekli karşılaşılabilen buluntular değil. Bu sebeple de gerçekten bulduğumuzda çok sevindik ve çok heyecanlandık. Bu çeşmenin su geliri ortasında yer alıyor. Merkezindeki kanaldan su geliyor. Bir havuz gibi hayal edelim. Günümüzdeki şadırvanlara biraz benzetebiliriz."

Antik dönemde gün boyu agorayı ziyaret eden ve burada ticaret yapan insanların bu çeşmeden faydalandığını bildiren Coşkun, mermerden yuvarlak havuz şeklinde yapılan çeşmenin ortasındaki bir kanaldan su geldiğini, havuzun taşmasını önleyen tahliye kanalının da bulunduğunu belirtti.

Prof. Dr. Coşkun, yuvarlak planlı 5 metre 20 santimetrelik çapa sahip böylesine bir yapının Aizanoi'de bugüne kadar ilk kez bulunduğunu, Anadolu'da benzer örneğinin Burdur'daki Kibyra Antik Kenti'nde olduğunu belirtti

Agorada geçen yıl bulunan Zeus Tapınağı'nın anıtsal giriş kapısının merdiven yapısının tamamen ortaya çıkarıldığını belirten Coşkun, "Bu merdivenin hemen önünde yani agoranın avlusunda, avluya ait mermer döşemeler de gün yüzüne çıkarılmaya başlandı." dedi.

Ayrıca, agorada antik döneme ait yeni dükkan kalıntılarına ulaşıldığını dile getiren Coşkun, şöyle devam etti:

"Antik dönemdeki diğer tüm kentler gibi Aizanoi'nin de kalbi agorada atıyordu. Aizanoi'nin çarşısını şöyle hayal etmeliyiz: Ortada yaklaşık 95 metre uzunluğunda kareye yakın üstü açık bir avlu var. Bu avlunun zemini şu ana kadar açtığımız bütün alanlarda büyük boyutlu mermer, plaka taşlarla döşenmiş ve kaplanmış vaziyette. Geçen sene yaptığımız kazılarda agoranın güneyindeki 4 dükkanı açığa çıkarmıştık. Bu yıl ise agoranın doğusunda da tıpkı güneyinde olduğu gibi sıralı dükkanların olduğunu tespit ettik."

Dükkanlardan birinin açığa çıkarıldığını anlatan Coşkun, tespit edilen diğer dükkanların da yan yana sıralanmış olduğu bilgisini verdi.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar