Aietes

Aietes nedir?

Aietes: Güneş Tanrısı Helios Okeanos kızı Perseis'in oğlu.

Önce Korinthos'a kral olur, sonra Karadeniz'in güneydoğu kıyılarında Kolkhis (bugünkü Gürcistan) kıyılarına yerleşir ve orada bir krallık kurar.

Büyücü Kirke'nin kardeşi ve Medeia'nın babasıdır. Aietes'in Kolkhis'te en büyük hazinesi, bir zamanlar Phriksos ile Helle’yi boğazlardan geçiren (ki bu yolculuk sırasında Helle denize düşmüş ve onun için boğaza Hellespontos, yani Helle Denizi denmiştir) altın postlu koçun postudur.

Phriksos koçu Zeus'a kurban ettikten sonra kıymetli postunu Aietes'e armağan etmişti, Aietes posta bekçi olarak korkunç bir ejder dikmiştir. Ne var ki Argonautlar Kolkhis'e sefer yaptıkları zaman asıl amaçları bu postu çalıp Yunanistan'a götürmekti.

Aietes'in kızı büyücü Medeia İason'a âşık olduğu için, ejderi uyutmak ve altın postu çalmak yolunu bulut Kendisi efe İason'la birlikte Yunanistan'a kaçan Theogonia’da Medeia'nın, İason'un, ve bu sefer efsanesiyfe ilgili başka kimselerin adı geçtiği halde, Hesiodos'un bu destanı bilmesine olanak yoktur, çünkü elimize geçtiği biçimiyle "Argonautlar Destanı" çok daha yenidir. 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar