Afrodisyas Antik Kenti drone desteğiyle korunuyor

Afrodisyas Antik Kenti drone desteğiyle korunuyor

Geçtiğimiz haftalarda kaçak kazı yapıldığı tespit edilen antik kentteki eserleri korumak ve kentin ziyaret eden turistlerin güvenliğini sağlamak amacıyla İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, güvenlik amaçlı gece gündüz denetim yapıyor.

UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'nde bulunan Aydın'ın Karacasu ilçesindeki Afrodisyas Antik Kenti ve Müzesi "drone" görüntüleriyle ile kontrol ediliyor.

Antik kentteki eserleri korumak ve kentin ziyaret eden turistlerin güvenliğini sağlamak amacıyla İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, güvenlik amaçlı gece gündüz denetim yapıyor. Kontrol noktaları oluşturan ekipler, günde en az iki kez 'drone'lar yardımıyla 6 kilometrelik antik kent alanını havadan izliyor.

Güvenlik önlemlerini yerinde inceleyen Karacasu Kaymakamı Güher Sinem Büyüknalçacı, geçen yıl temmuz ayında UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'ne alınan ve geniş bir alana sahip Afrodisyas Antik Kenti'nin önemini vurgulayarak en üst düzeyde korunması amacıyla tedbirler alındığını belirtti. Kaçak kazı yapan kişilere yönelik sıkı tedbirler aldıklarını kaydeden Büyüknalçacı, geçen hafta kaçak kazı sonucu bir kısmı ortaya çıkartılmış 2 bin yıllık lahitin bulunduğunu anımsattı.

Büyüknalçacı, antik kentin 4'ü termal 59 kamerayla izlendiğini ifade ederek şu bilgileri verdi:

"Kameralarımız, gece görüşüne de müsait. Buranın çevresi de en az antik kent kadar kıymetli. Çevresini de korumaktayız. Jandarmamız iki saatte, üç saatte bir devriye gezerek hem dışarıda hem ören yeri içerisinde denetim yapıyor. Günde üç kere de 'drone'larla havadan kontrol ediliyor."

Büyüknalçacı, kente gelen turistleri en iyi şekilde ağırlayıp kentten huzurlu ve güvenli bir şekilde ayrılmalarının kendileri için çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Ferdi Uzun- AA


Benzer Haberler & Reklamlar