Açık Kapı Mimarlık Festivali'nde mimarlar 20 tarihi mekanı ziyaret etti

Açık Kapı Mimarlık Festivali'nde mimarlar 20 tarihi mekanı ziyaret etti

Açık Kapı Mimarlık Festivali kapsamında İstanbul'un kültürel ve mimari dokusunu daha yakından hissettirecek özel yapılara ünlü isimlerin rehberliğinde geziler düzenlendi.

İstanbul’un yapılı mirasının kentlilerin dikkatine sunmayı amaçlayan ve normalde halka açık olmayan binaları etkinlik süresince gezilebilir kılan Açık Kapı Mimarlık Festivali bu yıl 15-22 Kasım 2022 tarihleri arasında düzenlendi.

Unigen desteğiyle hayata geçirilen festival kapsamında, İstanbul’da olağan koşullarda ziyaret edilmesi mümkün olmayan ya da ziyaret için özel izin alınması gereken, tarihi ve mimari öneme sahip bina ve mekanlar halkın erişimine açıldı.

Yoğun ilgiyle karşılanan Festival’de 4 tanesi yürüyüş rotası (Moda, Yeldeğirmeni, Burgazada ve Büyükada), 16 tanesi yapı olmak üzere toplam 20 nokta ziyarete açıldı. Sadece İstanbul’dan değil şehir dışından da yoğun katılımın olduğu Festival’de yer alan yapılar toplam 500’e yakın kişi tarafından ziyaret edildi. 

Festival kapsamında gezilen yapılar arasında Surp Pirgiç Ermeni Hastanesi, İstanbul Erkek Lisesi, Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane, Heybeliada Ruhban Okulu, Maçka İnönü Evi ve Petek Pansiyon gibi farklı dönemlerden izler taşıyan, kent kültürü açısından önemli yapılar bulunuyordu.

Gezi programı; Arif Atılgan, Fatih Artvinli, Nezih Başgelen, Serkan Ennaç, Korhan Gümüş, Efsun Ekenyazıcı Güney, Doğu Kaptan, Hande Tulum Okur, Derya Tolgay ve Yavuz Pilevneli’nin anlatımlarıyla zenginleşti. 

Festival kapsamında ziyarete açılan binalar şöyle sıralandı:

Ahrida Sinagogu
Atatürk Kitaplığı
Botter Apartmanı
Bulgar Kilisesi
Burgazada’da Sivil Mimari Örnekleri Turu
Büyükada Turu
Fransız Lape Hastanesi
Heybeliada Ruhban Okulu
İstanbul Erkek Lisesi
Kadıköy Apartmanları Turu
Maçka İnönü Evi
Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane
Metro Han
Petek Pansiyon
Surp Hıreşdagabed Ermeni Kilisesi
Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi
Surp Pirgiç Ermeni Hastanesi
Yedikule Gazhanesi
Yeldeğirmeni Turu
Yerebatan Sarnıcı 


Benzer Haberler & Reklamlar