ABD, 3800 parça tarihi eseri Irak'a iade etti

ABD, 3800 parça tarihi eseri Irak'a iade etti

Irak'tan ABD'ye kaçırıldığı tespit edilen 3.800 antik eser Irak'a iade edildi.

ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza (ICE) Birimi, 2 Mayıs 2018'de aralarında çiviyazılı tabletle, silindir mühürler, bullalar bulunan, Uluslararası yasalar ihlal edilerek ya da sanat ve el sanatları perakendeci.Hobby Lobby Mağazaları'na gönderilerek ABD’ye sokulduğu belirlenen 3,800 antik eseri Irak'a iade etti.

Irak'da geri gönderilen tarihi eserlerin bir kısmının ABD Gümrük ve Sınır Koruması (CBP) ekiplerince yakalandığı belirlendi. Çivi yazılı tabletlerin Amerika'ya üzerinde fayans yazılı nakliye etiketleri bulunan paketlerle sokulmak istendiği belirtildi.

Tabletlerin çoğunun Irisagrig antik kentinden çıkarıldığı ve Üçüncü Ur ve Eski Babil dönemlerine (M.Ö. 2100-1600) tarihlendiği belirtildi. Tabletlerin büyük kısmının hukuki ve idari belgeler olduğu belirtildi.

Tabletlerin bir kısmı Erken Hanedan Dönemi Lagash II dönemlerinden (MÖ 3. yüzyılın ortalarından) kraliyet yazıtlarını içeriyor.

Kil buluntular arasında Partlar ve Sasani imparatolukları zamanına (M.Ö. 2. yüzyılın sonları ve M.Ö. 7. yüzyılın başlarında).ait olduğu düşünülen eserler de var.

Öte yandan iade edilen eserler arasında Erken Hristiyanlık dönemine ait belgeler ve Yeni Babil Dönemi'nden kalma iki dilli bir dini metin de yer alıyor.

Aralarında arkeolojik ve antik parçalarında yer aldığı tarihi eserler Irak Makamlarına törenle teslim edildi.

Irak'ın ABD Büyükelçisi Fareed Yasseen, “Bu parçalar bizim için çok önemli. Bu parçaların asıl sahibine, Irak'a, geri gönderilmeleri gerekiyordu" dedi.

ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Birimi adına konuşan ICE Genel Direktörü Thomas D. Homan; "New York'taki Özel Temsilciler Dairesi'nin sıkı çalışması sayesinde yakalanan bu kadar paha biçilemez kültürel eserleri sahiplerine geri vermek benim için büyük onurdur. Bu geri dönüşü mümkün kılan  ABD Gümrük ve Sınır Koruması'na ve ABD'nin New York Eyaleti Başsavcılığı'na teşekkür ederim  Antik eserlerin yağmalanmasını önlemek için birlikte çalışmaya devam edeceğiz ve bu suçtan kar elde etmek isteyenlerin hesap verebilir olmasını sağlayacağız. Bu tören, kimsenin yasanın üstünde olmadığına dair güçlü bir hatırlatma işlevi görmelidir" dedi.
 


Benzer Haberler & Reklamlar