AB-Türkiye Anadolu Arkeoloji Enstitüsü Projesi Konferansı

AB-Türkiye Anadolu Arkeoloji Enstitüsü Projesi Konferansı

"Avrupa Birliği (AB) Türkiye Anadolu Arkeoloji Enstitüsü" projesi kapsamında düzenlenen Uluslararası Araştırma Konferansı Gaziantep'te başladı.


GAZİANTEP: "Avrupa Birliği (AB) Türkiye Anadolu Arkeoloji Enstitüsü" projesi kapsamında düzenlenen Uluslararası Araştırma Konferansı Gaziantep'in Şehitkamil ilçesinde başladı.

Konferansın açılışında konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, bölgenin birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını anımsattı.

Arkeoloji alanında en çok ihtiyaç duyulan şeyin yetişmiş insan ve uzmanlar olduğunu belirten Şahin, "Bilginin güç olduğu ve bu alanda en önemli ihtiyacımız olduğu bir dönemden geçiyoruz. Yüzyıllardır bu coğrafyada dünyanın en önemli medeniyetleri yaşamış ama bunu dünyaya anlatmada yeterince başarılı olamamışız. Bunun hepimizin üzerinde hakkı ve sorumluluğu olduğunu düşünüyorum." dedi.

Son dönemlerde vakıfların, restorasyonların önemli bir değer olduğunun toplum tarafından da görüldüğünü ve bu yönde bir bilinç oluştuğunu dile getiren Şahin, şöyle devam etti:

"Osmanlı ve Selçuklu'nun en önemli eserlerinin bu bölgede olduğunu görüyorsunuz. Böyle bir gerçekle karşı karşıyayız. Dolayısıyla buraya bir bilimsel enstitünün kurulmasında geç kalındığını görüyoruz. Yarın buradan alınacak çıktının biz bire bir takipçisi olacağız. Enstitünün hızlı kurulması veya doğru hareket edebilmesi için doğru modele ihtiyaç var. Konferansa katılanların vereceği bilgiler doğrultusunda hızlı bir şekilde hareket edip bu enstitüyü açmak istiyoruz."

Gaziantep'te Arkeoloji Enstitüsünün kurulması projesini de barındıran konferansın bugün ve yarınki bölümlerinde arkeolojik ve kültürel zenginlikler bakımından Gaziantep'in potansiyeli ele alınacak. Konferansın yarınki toplantılarına yurt dışından Almanya, Avusturya, Fransa ve Amerika'dan da ilgililer katılacak.

AA Ensar Özdemir 


Benzer Haberler & Reklamlar