99 milyon yıllık dinozor kuyruğu bulundu

99 milyon yıllık dinozor kuyruğu bulundu

Uçan tüylü bir dinozora ait olduğu tahmin edilen kuyruk şans eseri bir kehribarın içinde tüm dokuları korunmuş olarak bulundu.

2000 yıldır kehribar üretimi Myanmar’da özellikle son 20 yıldır, fosil bulma ümidi taşıyan bilim insanlarının uğrak yeri oldu.

Aynı amaçla Myanmar’a giden Çin Yerbilimleri Üniversitesi (China University of Geosciences) öğretim üyesi Dr. Lida Xing; 2015 yılında bir marketten aldığı Kehribar'ın içinde dinozorlar tarihine önemli katkı sağlayacak kalıntının farkında değildi. Dr. Xing, satın aldığı kehribarın içinde sadece bitki kalıntıları bulacağını düşünüyordu. Eğer herkangi bir kalıntı bulamazsa da değerli bir taş almış olmanın rahatlığı içindeydi.

Ancak Daily Mail gazetesinin haberine göre; CT (computed tomograph) taraması ve mikroskop incelemeleri sonunda kehribarın içinde bir hayvana ait kıllar olduğu anlaşıldı. 99 milyon yıl önce yaşamış bir uçan dinozorun kuyruğuna ait tüylerdi bunlar. Son derece iyi korunmuştu ve neredeyse kuyruk yapısının tüm özelliklerini üzerinde muhafaza ediyordu.

Current Biology dergisinde yayımlanan Ryan McKellar imzalı makaleye göre; kehribarın içinde ilk kez bir dinozora ait kuyruk kalıntısı bulunmuştu ve tüyler; uçan dinozorlardan modern kuşlara uzanan gelişim için ipuçları sağlayacak nitelikteydi.

Kehribar içindeki tüylü dinozora  ait uyruk parçası son derece iyi korunmuştu. Tüyler kestane rengindeydi, iç dokuların ise beyaz olduğu görülüyordu.

Ancak kuyrukta bilim dünyası için çok daha önemli bir bulgu daha vardı: Kuyrukta, kan kalıntıları da yer alıyordu.

Satıcı tarafından cilalanarak parlatılmış 99 milyon yılllık kehribar içindeki kalıntının, serçe iriliğinde bir dinozora ait kuyruk olduğu tahmin ediliyor.

Kalıntıları inceleyerek makaleyi yayınlayan Kanadalı Ryan McKellar, tüylü dinozorun canlıyken ağaç reçinesine yapışmış olabileceğini düşünüyor.

Sputnik’in haberine göre, kehribar taşının çıkarıldığı madenin izini süren Çinli araştırmacı, “İlk kez kehribar taşının içinde bir dinozor parçası bulundu. Yaptığımız testlerin sonuçlarına göre bu fosil, yaklaşık 99 milyon yıl önceki Orta-Mesezoik döneme ait. Reçinenin akış şekli ve dinozor kuyruğu ile bulunan soyu tükenmiş karınca türü göz önünde bulundurulduğunda bu taşın tamamen doğal yollarla şekillendiği anlaşılıyor” ifadelerini kullandı. 3.85 santimetre uzunluğuna sahip olan tüy kuyruk fosilini inceleyen araştırmacılar, bu kuyruğa sahip dinozorun 18.5 santimetre uzunluğunda olduğunu düşünüyor. Araştırmacı Xing, “Diğer kehribar taşlarında da dinozor fosili ya da Antik Çağlara ait canlıların fosillerini bulabiliriz” dedi.

Londra Doğal Tarih Müzesi’nden Paul Barrett de keşfin önemini vurguluyor ve "Harika fosil. Daha önce de kehribar içinde tüyler bulunmuştu. ilk kez bir uçan dinozorun kuyruğu, anatomisini ortaya koyacak şekilde 3 boyutlu olarak bulunuyor. Bu özellik de kalıntıyı çok özel kılıyor.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar